Kortkolom buitenland

FARC gijzelt Franse journalist na gevecht

Bogota. De Colombiaanse rebellengroep FARC heeft voor het eerst sinds 2003 een buitenlandse journalist gegijzeld. De Franse tv-journalist Romeo Langlois is door de FARC ontvoerd in een gevecht met Colombiaanse troepen. Dat maakten het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Colombiaanse president Juan Manuel Santos bekend. Langlois vergezelde militairen die zochten naar cocaïnelaboratoria. Bij het gevecht sneuvelden vier soldaten. Langlois werd in de arm geraakt. (AP, BBC)

Libische ex-premier in de Donau verdronken

wenen. Een vroegere Libische premier en minister van Oliezaken, Shokri Ghanem, is verdronken in de Donau. Dat heeft de Weense politie meegedeeld. Een Libische bron suggereerde dat hij is vermoord door politieke vijanden, maar daarvan heeft de politie tot dusverre geen aanwijzingen. Shokri, die 69 jaar is geworden, liep vorig jaar mei over naar de oppositie tegen de Libische leider Gaddafi. Hij werkte nu als energieconsultant in Wenen. (Reuters)

Vicepresident Irak berecht voor moorden

Bagdad. De Iraakse rechterlijke macht heeft vicepresident Tareq Hashemi moord op zes rechters en anderen ten laste gelegd. Dat heeft een woordvoerder gezegd. Hashemi, een sunnitische leider, is in december uit Bagdad gevlucht nadat de door shi’ieten geleide regering een arrestatiebevel had uitgevaardigd. Hij is nu in Turkije. Zijn proces begint donderdag. Hashemi weigert terug te keren voor het proces omdat volgens hem de rechtbanken worden gecontroleerd door de shi’itische premier, Nouri al-Maliki, die met sunnitische leiders zou willen afrekenen. (Reuters)

Gevechten in O-Congo na desertie generaal

Goma. Generaal Bosco Ntaganda, die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof, heeft twee dorpen in het oosten van Congo ingenomen. Duizenden mensen zijn gevlucht naar de nabijgelegen stad Goma. Ntaganda is vorige maand met honderden strijders gedeserteerd uit het leger. Hij was van 2002 tot 2005 hoofd militaire operaties was van rebellenbeweging UCP. De UCP werd geleid door Thomas Lubanga, die in maart door het Strafhof werd veroordeeld wegens de inzet van kindsoldaten. Ntaganda werd in 2009 geïntegreerd in het Congolese leger. (AFP, BBC)

Aanslag op campus en kerk Nigeria: 32 doden

Kano. Bij een serie aanslagen op een universiteitscampus, een kerk en een politiekonvooi in het noorden van Nigeria zijn zeker 32 doden gevallen. De dodelijkste aanslag had plaats op de campus van de Bayero-universiteit in Kano, waar kerken zondagsdiensten houden. Mannen reden op brommers de campus op, gooiden explosieven en schoten vluchtende gelovigen dood. Er vielen 16 doden en 22 gewonden. De aanslagen tonen dat de radicaal islamitische sekte Boko Haram niet verzwakt is nadat enkele leden onlangs zijn opgepakt of gedood. (AP, Reuters)

Zeker 103 doden bij veerbootramp in India

Dhubri. Bij een ramp met een veerboot gisteren in de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam zijn ten minste 103 opvarenden om het leven gekomen. Honderd andere mensen worden vermist. De boot, die over de rivier de Brahmaputra voer, kapseisde in slechte weersomstandigheden en brak in twee stukken. Zo’n 150 andere opvarenden wisten zich zwemmend in veiligheid te brengen. Duikers van het Indiase leger waren vanmorgen nog op zoek naar verdronken passagiers. (AP)