Kortkolom binnenland

Woede om defilé met Koude Oorlogsoldaten

Wageningen. Een geplande deelname van veteranen uit de Koude Oorlog aan het defilé op 5 mei in Wageningen zet kwaad bloed bij veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en deelnemers aan missies als die in Irak en Afghanistan. Bij het Veteraneninstituut zijn negentig reacties binnengekomen, meldde een woordvoerder. In de beginjaren liepen bij het defilé alleen veteranen uit de Tweede Wereldoorlog mee. Tegenwoordig lopen ook veteranen van andere missies mee. Militairen uit de tijd van de Koude Oorlog zijn door het ministerie van Defensie nooit als veteraan erkend omdat zij niet hebben deelgenomen aan gevechtsmissies in het buitenland. De belangenvereniging voor militairen die dienden tijdens de Koude Oorlog, Kovom, wijst erop dat deze militairen ook hun bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid. (Novum)

Ook Duitse soldaten herdacht in Vorden

Bronckhorst. In het Gelderse Vorden bestaat dit jaar voor het eerst de mogelijkheid ook Duitse soldaten te herdenken. Deelnemers aan de dodenherdenking kunnen op de begraafplaats voor een route kiezen die ook langs de graven van tien Duitse militairen voert. Tegenstanders vinden dat er in de herdenking geen plaats moet zijn voor gesneuvelde Duitsers, maar burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, is niet van plan om op het organiserende 4 meicomité in te praten. „Hij begrijpt het sentiment, maar niemand wordt gedwongen de Duitsers te herdenken”, aldus zijn woordvoerder. (Novum)

Zes jongeren opgepakt voor steekpartij in trein

Tilburg. De politie heeft gisteravond op het station van Tilburg zes jongeren tussen de 14 en 22 jaar opgepakt voor een steekpartij in een trein. Daarbij raakten twee Brabantse mannen van 22 en 24 jaar gewond. Hoe zij er aan toe zijn, is onbekend, aldus een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten. Een passagier trok aan de noodrem toen de boel rond 22.00 uur uit de hand liep. Na de steekpartij ontstond ook een vechtpartij. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De spoorwegpolitie doet onderzoek naar de zaak. De verdachten uit Tilburg, Nieuwerkerk aan den IJssel en Rotterdam zitten vast en zouden vandaag in de loop van de dag worden verhoord. (Novum)

Zeven gewonden na ruzie in verkeer

Rotterdam. Bij een vermoedelijke verkeersruzie op de A2 zijn gisteravond bij het Limburgse Hunsel zeven gewonden gevallen. De politie heeft een 24-jarige man aangehouden. Hij zou bij een andere auto aan de bumper hebben gekleefd om die vervolgens in te halen, af te snijden en op de rem te trappen. Hierdoor reden volgens de politie twee auto’s met volle snelheid in op de auto van de verdachte. De gewonden moesten allemaal naar een ziekenhuis worden gebracht. (Novum)

Nieuw materieel voor explosievenruimers

Den Haag. De bommenruimers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) krijgen donderdag nieuw materieel om explosieven onschadelijk te maken. Nieuwe bompakken, hightech robots en een nieuw voertuig moeten het werk van de explosievenexperts veiliger maken, liet het ministerie van Defensie vandaag weten. De EOD is verantwoordelijk voor het onschadelijk maken van explosieven. Dat kan gaan om bommen uit de Tweede Wereldoorlog maar ook om geïmproviseerde ‘hedendaagse’ explosieven. Jaarlijks wordt de EOD zo’n tweeduizend keer ingeschakeld. (Novum)