‘Kind in tehuis drie tot vier keer vaker slachtoffer van seksueel misbruik’

Kinderen in pleeggezinnen of tehuizen zijn drie tot vier keer vaker slachtoffer van seksueel misbruik dan kinderen die thuis wonen. Bij jongeren met een verstandelijk beperking is dat zelfs tien keer zoveel. Dat meldt de Volkskrant vanochtend op basis van een uitgelekt rapport van wetenschappers van de Universiteit Leiden.

Kinderen in pleeggezinnen of tehuizen zijn drie tot vier keer vaker slachtoffer van seksueel misbruik dan kinderen die thuis wonen. Bij jongeren met een verstandelijke beperking is dat zelfs tien keer zoveel. Dat meldt de Volkskrant vanochtend op basis van een uitgelekt rapport van wetenschappers van de Universiteit Leiden.

De commissie-Samson, die onderzoek doet naar seksueel misbruik van kinderen in overheidsinstellingen, heeft opdracht gegeven tot het rapport. Kinderen in de jeugdzorg zijn extra kwetsbaar omdat ze vaak al door hun ouders zijn mishandeld of verwaarloosd. De commissie-Samson richt zich vooral op het verleden, maar het uitgelekte deelrapport richt zich op het hedendaagse risico op misbruik in de jeugdzorg.

Uit het rapport zou blijken dat seksueel misbruik vaker voorkomt bij meisjes dan bij jongens en vaker in jeugdzorginstellingen dan in pleeggezinnen. Jeugdzorginstellingen zouden daarom alleen moeten worden ingezet als ‘tijdelijke noodoplossing’, menen de onderzoekers.

De helft van de ondervraagde jongeren die slachtoffer werd van seksueel misbruik in de jeugdzorg, durfde in de anonieme vragenlijst niet te melden wie de dader is, schrijft de ochtendkrant. Anderen noemden medewerkers van de instelling, maar ook pleegouders of groepsgenoten als dader.

De wetenschappers hebben twee meetmethodes gebruikt. Ze hebben jeugdzorgmedewerkers gevraagd naar gevallen van seksueel misbruik en jongeren zelf gevraagd vragenlijsten in te vullen. Uit de data van medewerkers blijkt dat gemiddeld 3,2 op de duizend kinderen zou zijn misbruikt in een instelling of pleeggezin. De zelfrapportage van jongeren leidde tot een getal van 188 per duizend kinderen. De verklaring voor het verschil zit ‘m in het feit dat kinderen liever niet melden bij professionals wat hen is overkomen.

Het eindrapport van de commissie-Samson wordt in oktober verwacht.