Keith Bakker toch niet in beroep - ‘ik moet de zaak laten rusten’

Foto Hollandse Hoogte/Jeroen van Loon

Keith Bakker ziet toch af van een hoger beroep tegen de straf die hem anderhalve week geleden werd opgelegd, zo meldt hij op zijn website.

De verslavingsgoeroe, die tot vijf jaar cel werd veroordeeld wegens misbruik van ex-cliënten, zegt tot een ander inzicht te zijn gekomen:

“Na een korte periode van bezinning en het bestuderen van de argumentatie van de rechtbank ben ik nu tot de overweging gekomen dat ik de zaak moet laten rusten en zal ik geen hoger beroep aantekenen. Er blijven voldoende feiten over waarvoor ik verantwoording in de vorm van het opgelegde vonnis moet dragen.”

Bakker noemt uitspraak nog altijd ‘onterecht’, maar wil toch boeten

Hij blijft erbij dat de veroordeling voor verkrachting naar zijn mening onterecht is, maar vindt dat hij toch moet boeten voor wat hij heeft gedaan. Bakker hoopt dat zijn ex-cliënten tijdens zijn detentie de rust kunnen vinden “om de zaak achter zich te kunnen laten en te verwerken”:

“Daarmee respecteer ik tevens voor een belangrijk deel het oordeel van justitie en de rechtbank en neem ik ook mijn strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor mijn daden.”

Ook wil de verslavingsdeskundige een voorbeeld voor zijn kinderen zijn, op wie ze ondanks zijn “bedenkelijk handelen trots kunnen zijn” omdat hij naar eigen zeggen de volle consequenties van zijn gedrag op zich neemt.

De 51-jarige Bakker werd op 20 april veroordeeld vanwege seksueel misbruik van een aantal ex-cliënten. In drie gevallen achtte de rechtbank verkrachting bewezen. Bakker reageerde volgens zijn advocate Lucy Oldenburg ‘geschrokken’ en ‘boos’ op het vonnis, waarna hij meldde in hoger beroep te gaan.

De seksuele escapades van Bakker kwamen eind 2010 aan het licht. Naar aanleiding daarvan besloot de NCRV zijn bekende programma Family Matters van de buis te halen. Vorig jaar april meldde Bakker zich bij de politie, sindsdien zit de ooit zo populaire verslavingsgoeroe vast. Dit voorarrest zal van zijn straf worden afgetrokken.