'Kans is niet groot dat we de Spelen halen'

Manon FLIER (1984) Sportvrouw, volleybal. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Den Haag, 10 januari 2008 ©Vincent Mentzel 2008

Naam: Manon Flier

Leeftijd: 28 jaar

Sport: Volleybal

Club: Scavolino Pesaro

Door Arman Avsaroglu

Deze week spelen jullie in Ankara het olympisch kwalificatietoernooi, de laatste mogelijkheid om plaatsing voor de Spelen in Londen af te dwingen. Hoe is de voorbereiding verlopen?

„Die was korter dan normaal voor belangrijke toernooien. We waren als groep maar drie weken bij elkaar en sommige meiden sloten zelfs pas in de laatste week aan. De Europese competities lopen natuurlijk gewoon door, waardoor we niet maanden in training konden gaan zoals bij een EK of WK wel vaak kan.”

Is dat wel voldoende voorbereidingstijd voor zo’n belangrijk toernooi?

„We zijn als groep al wel een tijdje met elkaar bezig, dus we weten wat we aan elkaar hebben. In Papendal zijn we nog een aantal dagen bij elkaar gekomen in trainingskamp en we hebben in Nederland en nu in Turkije een paar oefenwedstrijden gespeeld, dus dat zou genoeg moeten zijn. Maar een ideale voorbereiding is het inderdaad niet.”

Jullie hebben sinds februari dit jaar een nieuwe bondscoach, Gido Vermeulen. Hoe bevalt die samenwerking?

„Dat gaat eigenlijk heel goed. We hebben natuurlijk lang met Avital Selinger gewerkt, maar we hebben snel kunnen wennen aan de stijl van Gido. Ik wil hem niet vergelijken met Avital, dat kan je niet doen met coaches vind ik. Hij heeft een andere manier van spelen dan Avital, iets aanvallender, en is de eerste maanden vooral bezig geweest om ons fysiek sterker te laten worden. Het is een nieuwe manier van werken, en dat gaat vooralsnog prima.”

Jullie zijn ingedeeld in een zware poule met onder andere Europees kampioen Servië en wereldkampioen Rusland. Alleen de winnaar van het toernooi plaatst zich voor de Spelen. Wat zijn jullie kansen?

„Die kansen zijn niet heel groot, zo realistisch moet je zijn. De tegenstanders zijn van een hoog niveau en wij moeten echt op ons best zijn om een kans te maken. Maar het gevoel in de groep is goed. Als we een goed tactisch plan bedenken en optimaal geconcentreerd zijn bij de wedstrijden, weet je nooit waar dat toe kan leiden. Je gaat naar zo’n toernooi om het hoogst haalbare te bereiken, daar moet je altijd voor gaan. Anders kan je net zo goed thuisblijven.”

Wanneer zijn jullie tevreden?

„Als je met een bepaald verwachtingspatroon aan een toernooi begint, kan het alleen maar tegenvallen. Zo denken wij dus niet. We gaan per wedstrijd bekijken hoe we ervoor staan en willen elk duel zo goed mogelijk presteren. En dan kan ik na afloop zeggen of ik tevreden ben of niet.”

Plaatsing voor de Spelen was lang het grote doel, nu lijkt dat te mislukken. Valt het team nu uit elkaar?

„Nee, absoluut niet. Er zijn wel wat routiniers die afscheid nemen, maar we hebben net een nieuwe coach met ook veel jonge talenten die net komen kijken. We beginnen dus eigenlijk met een nieuw programma dat in de toekomst hopelijk tot succes gaat leiden.”