Kabinet dreigt met boycot EK om situatie Timosjenko

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het demissionaire kabinet en leden van de koninklijke familie mijden het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne als de situatie van de gevangen oud-premier Joelia Tmosjenko niet verbetert. Dat meldt minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken vandaag.

Rosenthal doet zijn verklaring in navolging een flink aantal Europese hoogwaardigheidsbekleders, en daags na een verzoek van het CDA om de druk op Oekraïne op te voeren. Een woordvoerder van Rosenthal gaf vrijdag nog aan niets te zien in een regeringsboycot van het EK.

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie liet gisteren weten het EK niet te bezoeken als de situatie van Timosjenko niet verandert, en eurocommissaris van justitie Viviane Reding kondigde eerder al aan dat ze de openingsceremonie op 8 juni aan zich voorbij laat gaan.

Rosenthal ‘bezorgd’ om Timosjenko

Rosenthal meldt volgens persbureau Novum dat hij zich zorgen maakt over de situatie van Timosjenko, die naar eigen zeggen wordt mishandeld in de gevangenis. De 51-jarige Timosjenko zit in Charkiv, in juni de speelstad van het Nederlands elftal, een celstraf van zeven jaar uit voor ambtsmisbruik.

Ze is sinds ruim een week in hongerstaking nadat ze naar eigen zeggen geslagen is tijdens een transport naar het ziekenhuis om naar haar chronische rugklachten te laten kijken. Het Westen beschouwt de veroordeling van de oppositieleidster als politiek gemotiveerd.

Juist tijdens het EK moet de Oekraïnse regering volgens Rosenthal de plicht voelen om zich extra in te spannen voor de mensenrechten, zo stelt hij: “Oekraïne moet nu begrijpen wat het te doen staat.”

Nederland oppert de situatie bij de eerstvolgende vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie op 14 mei. Daar wordt ook besproken welke concrete mogelijkheden er zijn om Oekraïne verder onder druk te zetten.