Junta Mali claimt verijdeling van coup

De militaire junta in Mali zegt vannacht een coup te hebben verijdeld van militairen die loyaal zijn aan de afgezette president Amadou Toumani Touré. In een televisieverklaring vanochtend vroeg meldde de junta de controle te hebben over de staatszender, de luchthaven en de legerbarakken na urenlange gevechten in de hoofdstad Bamako.

De situatie in Bamako was vanochtend erg gespannen. Er is zwaar geweervuur te horen, wat erop duidt dat de junta niet de controle heeft over de hele stad. Volgens ooggetuigen hebben de gevechten plaats bij het gebouw van de staatszender en bij het vliegveld. In verschillende delen van de stad is de elektriciteit afgesneden en de straten zijn verlaten.

Volgens de junta hebben leden van de presidentiële garde een poging gedaan het vliegveld in handen te krijgen, zodat troepen van het regionale samenwerkingsverband ECOWAS het land ingevlogen konden worden. „Elementen uit het buitenland, gesteund door sommige obscure troepen in het land, hebben deze aanvallen uitgevoerd”, zei een woordvoerder van de junta.

Een hoge westerse diplomaat in Bamako zegt dat de gevechten begonnen toen militairen van de junta het voormalige hoofd van de presidentiële garde probeerden te arresteren. De presidentiële garde is onderdeel van het elitecorps de Rode Baretten. Dat zou loyaal zijn gebleven aan president Touré tijdens de coup van 22 maart. Militairen grepen toen de macht uit onvrede met de manier waarop Touré de Toeareg-opstand in het noorden van Mali bestreed.

Sindsdien heeft kapitein Amadou Sanogo, leider van de junta, een akkoord gesloten met het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS over terugkeer naar democratie. De junta heeft de macht overgedragen aan een interim-regering, maar houdt een controlerende rol totdat er verkiezingen zijn gehouden.

Maar tijdens een top van ECOWAS afgelopen donderdag riepen West-Afrikaanse leiders de junta op zich volledig uit de politiek terug te trekken. Sindsdien is de sfeer tussen bemiddelaars van ECOWAS en de junta vijandig. Juntaleider Sanogo zei zondag dat hij tegen het plan van ECOWAS is om 3.000 militairen naar Mali te sturen om te helpen de opstand in het noorden te bestrijden.

Human Rights Watch schrijft in een nieuw rapport dat Toeareg-rebellen, Arabische milities, regeringstroepen en islamitische militanten oorlogsmisdaden hebben begaan tijdens het recente conflict. Toeareg-rebellen verkrachtten jonge meisjes, islamitische militanten geselden mensen in het openbaar en militairen voerden willekeurige arrestaties uit. (AP, Reuters, AFP, BBC)