Judoka Ente mag toch naar Spelen in Londen

Judoka Birgit Ente mag toch deelnemen aan de Olympische Spelen, in de gewichtsklasse tot 48 kilogram. Negen Nederlandse judoka’s nemen deel in Londen.

Ente werd donderdag bij de Europese kampioenschappen in het Russische Tsjeljabinsk in de tweede ronde uitgeschakeld, waarna haar olympische deelname onzeker was geworden. De Nederlandse judobond bestudeerde zaterdag haar uitslagen bij wedstrijden buiten Europa en besliste dat ze toch de limiet heeft gehaald.

Ente was blij verrast na het horen van het nieuws. „Wow, te gek, ik mag gewoon naar Londen”, zei ze tegen de NOS toen het verlossende bericht kwam. „Dit is zo’n opluchting. Het was een heel lange en ingewikkelde weg, maar over drie maanden sta ik daar, in Londen.”

De judoploeg verliet Tsjeljabinsk, waar met het oog op de Zomerspelen in elke gewichtsklasse enkele toppers ontbraken, met drie medailles. Edith Bosch (-70 kg) prolongeerde zaterdag haar Europese titel, Dex Elmont (-73 kg) en Jeroen Mooren (-60 kg) behaalden beiden brons.

Carola Uilenhoed (+78) zou zich zaterdag alleen bij een Europese titel hebben geplaatst voor de Zomerspelen. Dat zou in het complexe kwalificatiesysteem ten koste zijn gegaan van Ente. De vaak geblesseerde zwaargewicht werd echter vijfde. Eerder in de week slaagden Juul Franssen (-57 kg) en Jasper de Jong (-66 kg) evenmin in hun olympische missie, waarvoor alleen een Europese titel voldoende zou zijn geweest.

De teleurstelling bij Uilenhoed was na afloop groot. De judoka die vier jaar geleden nog wel meedeed aan de Spelen in Peking is „even klaar met judo”, zei ze tegen de NOS. Toch denkt de 27-jarige judoka nog niet aan stoppen. „Ik wil laten zien dat ik nog steeds tot de besten van de wereld behoor.”

De Nederlandse afvaardiging in Londen bestaat nu uit Ente, Elisabeth Willeboordse (-63 kg), Bosch, Marhinde Verkerk (-78 kg), Mooren, Dex Elmont, Guillaume Elmont (-81 kg), Henk Grol (-90) en Luuk Verbij (+100).