Ingeblikte parels van de goden

Wat te doen met samples, staaltjes en proefmonsters? Als kookschrijver krijg je er geregeld mee te maken. De pakjesdiensten leverden al een doosje af met anderskleurige aubergines, een pot Kwidzyn ingemaakte Poolse groenten, een sympathiek kistje Zeeuwse rosé, een streng kolbász paprikaworstjes, een fles peperdure Fattoria Montecchio olijfolie, een fles mosselbier, een feestverpakking – green balls of fire – spruitjes, en een pakje lozenges die een knoflookkegel verjagen. Allemaal onder dankzegging in ontvangst genomen en een passende bestemming aan gegeven – ga vooral zo door.

Als het rommel is, dan kun je dat promotiemateriaal gewoon negeren. Maar als het wél bevalt, kun je dat ook weer niet meteen van de daken schreeuwen, want de verdenking van belangenverstrengeling ligt op de loer. Toen deze kolommen dat Oosterscheldezeewater uit Yerseke aanprezen, werd er grondig gefronst. Dat komt: veel oester- en kreefthandelaren in het Zeeuwse dorp delen de achternaam met de auteur dezes, dus een nepotismeopzetje lag voor de hand. Maar het wás geen familie – helaas, overigens.

En nu is er dus een blik sardientjes van het Franse merk Perle des Dieux op mijn bureau en vervolgens op het aanrecht beland, dat smaakpapillen raakt waar andere ingeblikte sardienen nauwelijks bij kunnen. Iedere mening is per definitie gekleurd, maar er zijn er meer die dat vinden. Een Vlaams online magazine ter promotie van de Japanse keuken liet zeven foodies twintig verschillende blikjes testen – in Japan eten ze ook sardientjes uit blik, in katoenzaadolie, vandaar. Perle des Dieux kwam viermaal op nummer één en nog tweemaal in de top-3.

Nu is het met sardientjes uit blik net als met oesters: lastig te openen en de inhoud is het beste als je er niets aan doet. Maar dit is een kookrubriek, dus: Siciliaanse pasta met bliksardientjes.

Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing in zout water. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan en haal ze eruit. Doe nu in dezelfde pan een beetje olijfolie uit het sardienenblik en fruit hierin de fijn gehakte knoflookteen. Giet de visjes verder af, verwijder de ruggengraat, snij ze in grove stukken en voeg die aan de pan toe, evenals de rozijnen en de helft van een ingemaakte citroen. Van die ‘geconfijte’ citroen, van een Marokkaanse of Turkse winkel, verwijder je het vruchtvlees en snij je de schil in kleine stukjes. Laat alles onder af en toe omschudden 5 minuten garen op een zacht vuur. Voeg peper toe, proef en doe er, indien nodig, wat zout bij.

Meng dit alles nu met de pasta, voeg het sap van een halve – verse – citroen toe en wat gehakte koriander. Parmezaanse kaas kán, maar de smaken zijn al eigenlijk sterk genoeg.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok