Hodgson nieuwe bondscoach Engeland - ‘niet altijd succesvol’

De nieuwe bondscoach van Engeland: Roy Hodgson. Foto AFP / Adrian Dennis

Zes weken voor de start van het EK heeft Engeland eindelijk een nieuwe bondscoach. De Engelse voetbalbond FA heeft vanmiddag bekendgemaakt dat Roy Hodgson voor vier jaar het Engelse nationale elftal gaat leiden.

Hij vertrekt aan het einde van het seizoen bij West Bromwich Albion, waar hij sinds vorig jaar coach is.

De 64-jarige Hodgson was een middelmatige profvoetballer, voordat hij in 1976 trainer werd. Na het Zweedse Halmstad werkte hij bij achttien andere teams, waaronder het Italiaanse Inter en de Engelse clubs Fulham, Liverpool. Hodgson was tussentijds bondscoach van Zwitserland, Finland en de Emiraten.

NRC Handelblad schrijft vanmiddag over Hodgson:

Met Hodgson kiest de bond voor een ervaren maar niet altijd succesvolle trainer. Halverwege vorig seizoen werd hij ontslagen bij Liverpool wegens slechte resultaten. Daarentegen stond hij in 2010 met Fulham in de finale van de Europa League en staat hij nu met West Brom tiende in de Premier League.

Engeland maanden zonder bondscoach

Het Engelse elftal zat maanden zonder bondscoach. De Italiaan Fabio Capello stapte begin februari op, na een conflict met de bond die John Terry de aanvoerdersband had ontnomen wegens vermeend racisme. Sinds het vertrek van Capello is Stuart Pearce interim-bondscoach bij Engeland. Onder zijn leiding verloor de nationale ploeg begin maart op Wembley met 3-2 van het Nederlands elftal.

In de media én de spelersgroep werd Harry Redknapp, de populaire coach van Tottenham Hotspur, eerder genoemd als opvolger. Zo twitterde international Wayne Rooney destijds:

Twitter avatar WayneRooney Wayne Rooney Gutted capello has quit. Good guy and top coach. Got to be english to replace him. Harry redknapp for me.

En tabloid The Sun kopte een dag na het ontslag van Capello: ‘Arryvederci. Now give it to cleared Redknapp’.

Engeland speelt tegen Frankrijk, Zweden en Oekraïne

Hodgson heeft slechts een paar weken voordat de voorbereiding op het EK begint – met oefeninterlands op 26 mei tegen Noorwegen en 2 juni tegen België. Hij moet ook snel een definitieve EK-selectie bekendmaken. Engeland, ingedeeld in poule A, speelt zijn eerste groepswedstrijd op 11 juni tegen Frankrijk en daarna nog tegen Zweden en Oekraïne.