Hodgson enige kandidaat bondscoach Engeland

Niet Harry Redknapp maar Roy Hodgson wordt waarschijnlijk de nieuwe bondscoach van Engeland. Dat meldde de BBC dit weekend.

Voor voetbalbond FA is de 64-jarige trainer momenteel de enige kandidaat. Hodgson zegt zich te verheugen op de loodzware baan. Zijn huidige werkgever West Bromwich Albion heeft groen licht gegeven voor de onderhandelingen. De verwachting is dat Hodgson vandaag of morgen door de FA wordt gepresenteerd.

De geboren Londenaar Hodgson was een middelmatige profvoetballer, voordat hij in 1976 trainer werd. Na het Zweedse Halmstad werkte hij bij achttien andere teams, waaronder het Italiaanse Inter en de Engelse clubs Fulham, Liverpool en sinds vorig jaar West Brom. Hodgson was tussentijds bondscoach van Zwitserland, Finland en de Emiraten.

De FA had eerder te kennen gegeven voor aanvang van het EK in Polen en Oekraïne, dat over ruim een maand begint, een nieuwe trainer aan te stellen. Het Engelse elftal zit al maanden zonder bondscoach. De Italiaan Fabio Capello stapte begin februari op, na een conflict met de bond die John Terry de aanvoerdersband had ontnomen wegens vermeend racisme. Tot grote woede van Capello, die vond dat de verdediger aanvoerder moest blijven tot hij schuldig zou worden bevonden. Capello diende zijn ontslag in.

Diezelfde dag nog begonnen de speculaties over zijn opvolger. Vaakst genoemd in de media én de spelersgroep werd Harry Redknapp, de populaire coach van Tottenham Hotspur. Zo twitterde international Wayne Rooney destijds: „Harry Redknapp for me.” En tabloid The Sun kopte een dag na het ontslag van Capello: ‘Arryvederci. Now give it to Redknapp’. De coach zelf zag het ook wel zitten, hij vindt dat de functie van bondscoach van Engeland „de ultieme baan is voor een Engelsman”.

Zelfs nu bekend is geworden dat de FA met Hodgson in gesprek is, blijft Redknapps naam rondzingen – hij is ‘the people’s choice’. Maar volgens FA-voorzitter David Bernstein is Redknapp helemaal niet in beeld.

Met Hodgson kiest de bond voor een ervaren maar niet altijd succesvolle trainer. Halverwege vorig seizoen werd hij ontslagen bij Liverpool wegens slechte resultaten. Daarentegen stond hij in 2010 met Fulham in de finale van de Europa League en staat hij nu met West Brom tiende in de Premier League.

Sinds het vertrek van Capello is Stuart Pearce interim-bondscoach bij Engeland. Onder zijn leiding verloor de nationale ploeg begin maart op Wembley met 3-2 van het Nederlands elftal.

Hodgson heeft slechts een paar weken voordat de voorbereiding op het EK begint – met oefeninterlands op 26 mei tegen Noorwegen en 2 juni tegen België. Hij moet ook snel een definitieve EK-selectie bekendmaken. Engeland, ingedeeld in poule A, speelt zijn eerste groepswedstrijd op 11 juni tegen Frankrijk en daarna nog tegen Zweden en Oekraïne.

Harry Redknapp wenst zijn collega succes met zijn nieuwe baan. „Hij is een geweldige vent. Ik heb een fantastische baan hier bij The Spurs”, zei de clubcoach tegen de BBC.