Het leger springt steeds vaker bij in Nederland

Zo volgen specialisten van de landmacht en de marine de beweegpatronen van verdachten. Ook worden regelmatig onbemande observatievliegtuigen boven Nederland ingezet.

Rotterdam. Het leger helpt steeds vaker bij invallen, de observatie van criminelen en het zoeken naar vermisten. Door de missies in Irak en Afghanistan heeft Defensie capaciteiten ontwikkeld die heel goed op straat in Nederland toepasbaar blijken, zei Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif gisteren in het Nederlands Dagblad.

Het zou gaan om capaciteiten die de politie en de brandweer niet hebben. Zo volgen specialisten van de landmacht en de marine de beweegpatronen van verdachten. Ook worden regelmatig onbemande observatievliegtuigen boven Nederland ingezet op verzoek van justitie of burgemeesters.

De samenwerking met de politie heeft volgens De Kruif de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In alle 25 veiligheidsregio’s zitten tegenwoordig militairen die de hulpvragen van politie, justitie en burgemeesters omzetten in een aanbod van defensie.

Als voorbeeld wordt in de krant een actie van vorig jaar mei genoemd, waarbij in Venlo 4,5 miljoen euro in het huis van een Belgische drugshandelaar werd gevonden. De Belastingdienst vermoedde dat er geld was verstopt, maar kon niks vinden. Een zogenoemd Advanced Search Team van defensie vond uiteindelijk een geheime bergplaats achter een dubbele wand. NRC