‘Geweld in Afghanistan afgenomen, maar Talibaan blijven vastberaden’

Afghaanse soldaten lopen langs een Amerikaanse militair op een militaire basis in Kandahar, waar het aantal geweldsincidenten vorig jaar toenam. Foto AP / Allauddin Khan

Het aantal aanvallen door de Talibaan in Afghanistan is vorig jaar voor het eerst in vijf jaar afgenomen, maar de opstandelingen blijven een “vastberaden en veerkrachtige vijand”. Dat staat in het halfjaarlijkse rapport van het Pentagon over de door de VS gevoerde oorlog in het land.

Het aantal geweldsincidenten in Afghanistan daalde in 2011 met negen procent in vergelijking met 2010, zo staat in het rapport. Door een toename van de Amerikaanse militaire inspanningen maken de VS nu volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie “belangrijke progressie” in het land, terwijl ze de oorlog in de periode daarvoor aan het verliezen waren. Het aantal incidenten in de zuidelijke provincie Kandahar nam vorig jaar wel toe. Daar heeft het Amerikaanse leger de afgelopen jaren meer dan in de jaren daarvoor jacht gemaakt op de Talibaan.

Hoewel het rapport positief is over de afname van het geweld vorig jaar, erkent het Pentagon dat de VS en zijn bondgenoten in Afghanistan nog voor veel “langetermijnuitdagingen en acute problemen” staan. De Talibaan en aanverwante militante groepen zijn ook dit jaar, vooral in het oosten van het land, een “vastberaden en veerkrachtige vijand”, aldus het rapport. De bestrijding van de militanten wordt volgens het Pentagon bemoeilijkt door de houding van buurland Pakistan, dat belangrijke toegangswegen voor de Amerikanen gesloten houdt en militante Afghaanse groeperingen in het geheim zou steunen.

Het rapport roept de vraag op of de regering-Obama de vorig jaar juli begonnen terugtrekking van Amerikaanse gevechtstroepen uit het land in het huidige tempo kan voortzetten. De 33.000 extra militairen die Obama in 2009 naar Afghanistan zond zouden komende herfst teruggetrokken moeten zijn. Zelfs dan blijven er nog bijna 70.000 Amerikaanse soldaten in het land, die op hun beurt eind 2014 teruggetrokken weer thuis moeten zijn. Verschillende bondgenoten van de VS kondigden de laatste maanden aan hun troepen sneller te willen terughalen.