Feyenoord is AZ voorbijgestreefd

Voor AZ, lange tijd koploper, lijkt het seizoen te lang te duren. De ploeg van Gertjan Verbeek verloor van Feyenoord dat een goede kans heeft op de tweede plaats.

MICHIEL DEKKER

Als Gertjan Verbeek zondag de spelersbus van AZ wil instappen, wenkt een Feyenoord-supporter hem. „Ik heb je altijd een goeie trainer gevonden. Succes nog in de laatste wedstrijden.” Verbeek poseert geduldig met de man, waarna meer supporters met hem op de foto willen.

Verbeek berust na de 1-0 nederlaag tegen zijn oude werkgever. AZ stelde zich voor dit seizoen ten doel de Europa League te halen, maar leidde onverwachts maandenlang in de titelstrijd. Onbewust gingen de verwachtingen omhoog. Nu het seizoen voor AZ enkele speelronden te lang lijkt te duren, zou plaatsing voor ‘slechts’ de Europa League bijna een teleurstelling zijn. „We hebben nog twee wedstrijden”, stelt Verbeek opbeurend.

De trainer van AZ miste vastigheid in zijn ploeg, bij afwezigheid van Niklas Moisander (geschorst), Roy Beerens (geblesseerd) en Rasmus Elm (vader geworden). Feyenoord miste echter Karim El Ahmadi (geschorst) en John Guidetti (ziek). Verbeek: „Ik kijk naar de spelers die ik wel heb en vind dat we ondanks de veranderde opstelling te voorzichtig zijn begonnen. We waren pas in de slotfase sterker, maar vergaten de bal erin te schieten.”

Dan Feyenoord, dat zich heeft opgericht na sportieve en financiële rampjaren. Voorafgaand aan dit seizoen heette een plaats in de topvijf al een topprestatie te zijn, nu leidt de ploeg de dans om de tweede plaats die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League.

Als AZ al is vertrokken uit Rotterdam, neemt algemeen directeur Eric Gudde nog felicitaties in ontvangst. Hoe anders was het in januari 2009, toen Verbeek na een half seizoen vol teleurstellingen vertrok bij het armlastige Feyenoord. Een deel van het legioen eiste het vertrek van onder anderen Gudde. De algemeen directeur hield geloof in zijn aanpak en bracht de club met hulp van de investerende Vrienden van Feyenoord terug naar de financieel ‘veilige’ categorie II van de KNVB.

„Natuurlijk is dit prachtig, maar we blijven realistisch. We zijn wijs geworden door het verleden en zullen de begroting niet aanpassen aan Europees voetbal of mogelijke transfers”, zegt Gudde voor het Maasgebouw,

Gudde noemt technisch directeur Martin van Geel als belangrijke pijler. Hij strikte met een lege portemonnee alvast John Goossens, Daryl Janmaat en Ruud Vormer voor volgend seizoen. Mogelijk blijft ook de van PSV gehuurde Otman Bakkal, die tegen AZ het enige doelpunt maakte, bij Feyenoord. Guidetti, de makkelijk scorende maar vaak zieke publiekslieveling, zal vermoedelijk terugkeren naar Manchester City.

Meest geprezen man in Rotterdam is echter Ronald Koeman, in december 2009 nog ontslagen bij AZ. De trainer krijgt het steeds voor elkaar zijn jonge spelersgroep op te laden voor topwedstrijden. Koeman beziet met een glimlach zijn feestende voetballers op het veld, maar zet ze in de kleedkamer meteen weer op scherp. „Ik vind dat we voetballend beter zijn geweest dan AZ, wat betekent dat we echt goed hebben gespeeld”, meent Koeman. Ook op Koninginnedag heeft de ploeg op het trainingsveld gestaan, in aanloop naar het duel van morgen tegen Heracles.