Eindelijk een coach

Ruim vijf weken voor het begin van het EK hebben de Engelsen een nieuwe bondscoach: Roy Hodgson. De Britse voetbalbond laat publiekslieveling Harry Redknapp daarmee links liggen.

Liverpool's Manager Roy Hodgson shields his eyes from the sun while he watches the Premiership football match against Birmingham City at St. Andrews in Birmingham on September 12, 2010. The game ended 0-0. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS FOR EDITORIAL USE ONLY Additional licence required for any commercial/promotional use or use on TV or internet (except identical online version of newspaper) of Premier League/Football League photos. Tel DataCo +44 207 2981656. Do not alter/modify photo. AFP

Sportredacteur

Rotterdam. Niet Harry Redknapp, maar Roy Hodgson wordt waarschijnlijk de nieuwe bondscoach van Engeland. Dat meldt de BBC.

Voor voetbalbond FA is de 64-jarige trainer momenteel de enige kandidaat, Hodgson „would be delighted” en zijn huidige werkgever West Bromwich Albion heeft ook groen licht gegeven voor de onderhandelingen. De verwachting is dat Hodgson vandaag of morgen door de FA gepresenteerd zal worden.

De FA had al eerder te kennen gegeven voor aanvang van het EK in Polen en Oekraïne, dat al over vijfenhalve week begint, een nieuwe trainer aan te stellen. Het Engelse voetbalelftal zit al maanden zonder bondscoach. Fabio Capello stapte begin februari op omdat hij een conflict had met de bond. De FA had John Terry de aanvoerdersband ontnomen wegens vermeend racisme. Tot grote woede van Capello, die vond dat de verdediger aanvoerder moest blijven tot hij schuldig zou worden bevonden. Hij diende zijn ontslag in.

Diezelfde dag nog begonnen de speculaties over zijn opvolger. Meest genoemd werd Harry Redknapp, de populaire clubcoach van Tottenham Hotspur. In de media, maar ook door spelers. Zo twitterde international Wayne Rooney meteen: „Harry Redknapp for me.” En tabloid The Sun kopte een dag na het ontslag van Capello: ‘Arryvederci. Now give it to Redknapp’. De coach zelf zag het ook wel zitten, hij vindt dat de functie van bondscoach van Engeland „de ultieme baan is voor een Engelsman”.

Zelfs sinds bekend is dat de FA met Hodgson in gesprek is, blijft de naam Redknapp rondzingen – hij is ‘the people’s choice’. Maar volgens FA-voorzitter David Bernstein is Redknapp niet in beeld.

Dat is Hodgson. Daarmee kiest de bond voor een trainer met veel ervaring; hij heeft al achttien teams geleid. Maar niet allemaal even succesvol. Vorig jaar kende hij een zeer teleurstellende periode bij Liverpool, waar hij halverwege het seizoen ontslagen werd wegens de slechte resultaten. Ook was hij al eerder bondscoach, van de nationale ploegen van Zwitserland, Finland en de Verenigde Arabische Emiraten. Clubtrainer was hij van onder meer Internazionale, Liverpool en Fulham, waarmee hij de finale van de Europa League bereikte. Nu staat hij met West Brom tiende in de Premier League.

Sinds het vertrek van Capello heeft Stuart Pearce als interim-bondscoach de honneurs waargenomen bij Engeland. Onder zijn leiding werd de ploeg begin maart thuis op Wembley met 3-2 verslagen door het Nederlands elftal. Hodgson heeft nu slechts een paar weken voordat de voorbereiding op het EK begint – met oefeninterlands op 26 mei tegen Noorwegen en 2 juni tegen België – en zal ook snel een definitieve EK-selectie bekend moeten maken. Engeland speelt zijn eerste groepswedstrijd op 11 juni tegen Frankrijk .

Harry Redknapp wenst zijn collega in elk geval succes met zijn nieuwe baan. „Hij is een geweldige vent. Ik heb een fantastische baan hier bij The Spurs. Ik ben niet rancuneus.” BBC

    • Hanneke Rietberg