Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Coffeeshops gewaarschuwd voor negeren wietpasregels

Protest tegen de invoering van de wietpas in Amsterdam, een week geleden. Foto Hollandse Hoogte / Amaury Miller

Coffeeshops in Maastricht en Tilburg hebben vanochtend de politie aan de deur gehad omdat de nieuwe regels omtrent de wietpas niet werden nageleefd. In de coffeeshops waren buitenlanders aanwezig en werden klanten niet geregistreerd. De coffeeshops hadden al aangekondigd om op deze manier een proefproces uit te willen lokken.

Easy Going in Maastricht kreeg een waarschuwing en moet een maand dicht als er woensdag opnieuw een overtreding wordt geconstateerd. Na nieuwe overtredingen volgen steeds langere sluitingen. De waarschuwing voor Easy Going is geen verrassing. De eigenaar en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), Marc Josemans, kondigde eerder al aan een proefproces te willen uitlokken. Vanochtend ontzegde Josemans tien niet-Maastrichtenaren de toegang tot zijn coffeeshop, zodat zij bij de politie aangifte konden doen wegens discriminatie. Daarna ging de coffeeshop zoals gepland voor iedereen open.

Coffeeshop Tilburg sluit na proces-verbaal

Bij coffeeshop Toermalijn in Tilburg heeft de politie proces-verbaal opgemaakt, waarna eigenaar Willem Vugs besloot de zaak te sluiten. Vugs tegen persbureau Novum:

“Voor een proefproces is één overtreding genoeg. We willen de situatie niet zo ver op scherp stellen dat wij onze vergunning voorgoed verliezen.”

Vugs, ook voorzitter van de vereniging van Tilburgse coffeeshops De Achterdeur, legt uit dat veel coffeeshops de deuren tijdelijk sluiten. “Iedereen is nu aan het bekijken hoe hij de nieuwe regels in zijn coffeeshop gaat inpassen.”

Vugs zou het liefst uit protest dichtblijven, maar wijst erop dat hij ook rekening moet houden met het personeel. Vugs:

“Wij zijn heel bang dat we mensen moeten ontslaan. We hebben iedereen vorige maand bijeengeroepen om te vertellen dat hun toekomst in de coffeeshopbranche onzeker is.”

Vugs verwacht binnen enkele dagen ‘onder protest’ weer open te gaan en zich aan de nieuwe regels te houden.

Wietpas-regelgeving geldt sinds vandaag

Sinds vandaag zijn coffeeshops in het zuiden van het land verplicht alleen leden met een wietpas binnen te laten. Klanten kunnen alleen lid worden van een coffeeshop in hun eigen woonplaats. Op die manier wil de overheid overlastgevende drugstoeristen uit het buitenland weren.

De rechtbank in Den Haag bepaalde vorige week dat de wietpas er mag komen. Het kort geding was aangespannen door coffeeshophouders en belangenorganisaties die vinden dat ze worden gedwongen te discrimineren. Zij gaan in hoger beroep. Eerder oordeelde de Raad van State al dat toeristen de deur mag worden gewezen, maar alleen als ze voor veel overlast zorgen.

Veel coffeeshops houden deuren gesloten

Easy Going is dinsdag een van de weinige coffeeshops in Maastricht die open is. De meeste andere coffeeshops blijven volgens de regionale omroep L1 voor onbepaalde tijd dicht omdat er officieel geen klanten zijn. Niemand zou zich hebben geregistreerd.

Vrijwel al het personeel van de coffeeshops is ontslagen omdat er geen werk meer voor hen is. Het gaat volgens de omroep om 390 mensen.

Update 14:19 uur:
De coffeeshop Toermalijn in Tilburg is dus niet op last van de politie gesloten, zoals wij eerder op basis van de NOS berichtten. Het bericht is aangepast.