Column

Dion verliest zijn haar en Alex gooit met wc-pot

Kamerlid Dion Graus (PVV) wordt geknipt bij Eva Jinek op zondag.

Al op de vroege zondagochtend wist ik dat mijn kijkweek niet meer stuk kon. De styliste van Eva Jinek op zondag zette met elegante vingers de schaar in het wilde groeisel op het achterhoofd van PVV-Kamerlid Dion Graus, live en wel in dat programma. In ruil voor een gastrolletje in de serie Flikken Maastricht wilde Graus zich wel van zijn signatuurkapsel af laten helpen, nadat hem was verzekerd dat hij met zijn lange haren niet geloofwaardig was als cop, en al helemaal niet als animal cop.

Was hier sprake van een een-tweetje? Mijn omgeving zei gedecideerd van wel, maar ook na aandachtig herkijken meende ik dat het spontaan was. Graus was in elk geval zo beduusd dat hij de zaak van de al weer afgeschreven dierenpolitie vergat adequaat te verdedigen. Hij bleef herhalen hoe groot zijn dierenliefde was en sprak vol lof over de „bijvangst” die de agenten scoorden. Met elke lok die hij kwijtraakte leek ook zijn politieke vernuft te verdwijnen, zonder de kijker de hoop te geven dat hij, als een contemporaine Samson, nog één keer een heldendaad zou verrichten. (Leuke huiskamervraag overigens: voor welke rol zou Geert Wilders zijn peroxidelokken laten snoeien?)

Over raar haar gesproken: het komisch bedoelde programma Neonletters van Jeroen van Koningbrugge en Dennis van de Ven voerde op maandag een interviewer ten tonele met een aan weerszijden bijna horizontaal uitwijkend pruikje, die bovendien Dr. Lul bleek te heten. Tja, dat is natuurlijk bijzonder geestig bedacht allemaal. Hoe kom je erop. Het is al een tijdje geleden dat ik dit komisch bedoelde programma zag, en het weerzien viel me, zwak uitgedrukt, niet mee. Een weerman die steeds onderbroken wordt door vliegen in de studio. Vliegen? Lachen! En dan stoot-ie ook nog eens met zijn elleboog door het scherm waardoor er over Nederland een tsunami losbreekt. Lachen! Een bejaard echtpaar met spulletjes op de vrijmarkt: tekst is helaas niet voorradig, en dus trekken we ze maar extra rare kleren aan. Lachen!

Kan er niet een instantie in het leven geroepen worden die de gierende inflatie van het begrip humor op onze tv-zenders aan stevige banden legt? Misschien voldoen we nog wel aan de EU-normen, en komen we er vergeleken met de nieuwe lidstaten uit het oosten best goed vanaf, maar ik zie een stevige afwaardering gloren aan de horizon.

Gelukkig vatte het Journaal daarna weer prachtig de dag samen, en konden we zien hoe Willem-Alexander in Rhenen deelnam aan een wedstrijd toiletpot werpen. Kijk, dat was nou pas echt leuk. En er kwam geen tekstschrijver aan te pas.

Schrijver Jan Donkers vervangt deze week Hans Beerekamp.