Dierenartsen verkopen farma-handel: € 135 mln

Dierenartsencoöperatie AUV verkoopt onder druk twee groothandels en een fabriek in diergeneesmiddelen. „Dit is een gevolg van wereldwijde schaalvergroting.”

De coöperatie van dierenartsen AUV heeft haar twee groothandels en fabriek van diergeneesmiddelen verkocht. De verkoop levert 2.650 dierenartsen die lid zijn van de coöperatie meer dan 135 miljoen euro op. De verkoop maakt een einde aan een deel van de belangenverstrengelingen in de diergeneesmiddelensector.

Bij het grote publiek was het niet bekend, maar via hun coöperatie controleerden de dierenartsen een groot deel van de handel in antibiotica en andere diergeneesmiddelen. De groothandels zijn de grootste spelers op de Nederlandse en Belgische markt. AUV-dochter Eurovet Animal Health is de derde antibioticaleverancier van Nederland. De omzet bedraagt een kwart miljard euro.

Eurovet gaat voor 135 miljoen euro naar het Britse, beursgenoteerde Dechra Pharmaceuticals. Dechra is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van veterinaire producten voor voornamelijk gezelschapsdieren. Na de overname ontstaat een bedrijf met een omzet van 540 miljoen euro en 1.300 medewerkers.

De groothandels, AUV Groothandel in Nederland en Val d’Hony-Verdifarm in België, worden voor een onbekend bedrag verkocht aan het Amerikaanse Henry Schein, wereldwijd de grootste leverancier van gezondheidsproducten. „Het bedrag dat hiermee gemoeid is, ligt beduidend lager dan de 70 miljoen euro die maandag in de media genoemd is”, aldus AUV-directeur Rens van Dobbenburgh.

„De verkoop van de groothandels en fabriek is een logisch gevolg van de schaalvergroting die wereldwijd plaatsvindt in de markt voor diergeneesmiddelen”, aldus Van Dobbenburgh. Volgens hem heeft de discussie over de rol van dierenartsen in het antibioticagebruik wel „druk gezet” op de beslissing om te verkopen. De Kamer vroeg al langer om iets te doen aan de vele petten van dierenartsen. Zij schrijven recepten uit en doen er kleinhandel, groothandel en productie van antibiotica bij.

Voorzitter Ludo Hellebrekers van de dierenartsenvereniging KNMvD noemde het eerder „onhandig” als in de „publieke perceptie” het beeld ontstaat dat dierenartsen samen eigenaar zijn van een bedrijf dat antibiotica produceert. Hellebrekers: „Dat geldt ook voor de dubbelrol van dierenartsen: recepten uitschrijven en antibiotica verkopen.”

Een meerderheid van de Tweede Kamer vond in mei vorig jaar dat dierenartsen geen financieel belang meer mogen hebben bij de verkoop van antibiotica. Het loskoppelen van het voorschrijven en het verkopen van antibiotica moet het antibioticagebruik in de intensieve veehouderij verminderen.

Al jaren waarschuwen wetenschappers dat het onbegrensd toedienen van antibiotica aan de veestapel leidt tot toenemende resistentie tegen bacteriën. Nergens in Europa gebruikt de intensieve veehouderij zo veel van deze middelen als in Nederland. Dat heeft bacteriën ongevoelig gemaakt voor de belangrijkste soorten antibiotica. Vanuit de intensieve veehouderij verspreiden de bacteriën zich onder de bevolking.

Demissionair staatssecretaris Bleker (Landbouw, CDA) wilde vanmorgen niet reageren op het besluit. Eerder zei hij het belang te zien van een mogelijke ontkoppeling van het voorschrijven en de verkoop van antibiotica. Dit moet samengaan met het versterken van de positie van dierenartsen in de veehouderij, en hun inkomen op peil houden.