Dick Bruijnesteijn tekende zijn sporters vooral met heel veel vaart

Tekening Dick Bruijnesteijn, 2008

Als ballenjongen van de Amsterdamse voetbalclub Blauw-Wit keek Dick Bruijnesteijn met bewondering toe hoe de toenmalige sporttekenaar van De Telegraaf langs de beveiliging liep. „Nonchalant stak hij zijn perskaart omhoog”, vertelde de zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden sportkarikaturist in 2007 aan deze krant. „Zo van: eigenlijk hoeft het niet, want ik ben al driehonderd keer langs dit poortje gelopen. Zijn houding intrigeerde mij. Ik wilde ook iemand worden voor wie deuren opengingen.”

Die perskaart kreeg Bruijnesteijn eind jaren vijftig, toen hij voor de televisie ging werken; onder meer voor Sport in Beeld later Studio Sport. Maar pas met Appie Happie gingen er echt deuren voor hem open. De strip over de aan bananen verslaafde voetballende antiheld viel vanaf medio jaren zeventig op de mat bij zo’n anderhalf miljoen lezers van onder meer Het Parool en Het Nieuwsblad van het Noorden. Appie Happie werd een doorslaand succes.

Bruijnesteijn begon zijn carrière in 1948 bij het blad Sportwereld en de Haagsche Courant. Na een reis door Australië trad hij in 1953 in dienst van Het Vrije Volk, waarvoor hij twaalf jaar lang sportkarikaturen maakte.

In 1953 was hij in Parijs bij de Watersnoodwedstrijd van een selectie van Nederlandse profvoetballers tegen Frankrijk. De tekeningen die hij daar van de spelers maakte, verkocht hij aan hen en zo betaalde hij zijn verblijf in Parijs.

Ook op hoge leeftijd stond Bruijnesteijn liefst, als hij tekende. Zijn figuren gaf hij veel vaart, vertelde hij. „Want dat is belangrijk voor een tekening van een sporter.”

Bruijnesteijn, die signeerde met ‘Dik Bruynesteyn’, werkte vanaf 2008 enige tijd voor NRC Handelsblad. Hij maakte actuele cartoons, onder meer over de terugkeer van Lance Armstrong in de Tour de France en de zegereeks van tennisser Roger Federer in New York. Door zijn zwakke gezondheid beëindigde hij de samenwerking na tien afleveringen.

Tot zijn dood zat Bruijnesteijn vol plannen. Op dikbruynesteyn.nl staat dat hij nog werkte aan een boek over zijn werk binnen de sport in de afgelopen zestig jaar.