'De SP heeft last van gelijkhebberigheid'

WFA136T:DEBAT MAURO:DEN HAAG;27OCT2011-Donderdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over de uitzetting van de jonge asielzoeker Mauro. Foto: Pvda-kamerlid Hans Spekman tijdens het debat.WFA/bm/str.Bart Maat WFA BART MAAT

PvdA-voorzitter Hans Spekman over 1 mei

„Vandaag ben ik naar Tilburg gegaan, naar een landelijke bijeenkomst van de PvdA. Mijn hele gezin ging mee. Die viering is heel erg verweven met mijn familiegeschiedenis. Als klein jongetje ging ik er al heen, samen met mijn moeder en mijn zussen. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik er ooit níét ben geweest. De eerste keer dat mijn moeder niet bij de viering was – ze overleed toen ik 28 was – vond ik moeilijk. Ze was een PvdA’er in hart en nieren. Zij kende álle socialistische liederen. Ik ken er maar één: De Internationale. Mijn dochter Sterre van negen kent hem nu ook trouwens.

„Welke partij de echte erfgenaam is van 1 mei? Ik zou zeggen: de PvdA. De viering zit bij ons in de genen, het gaat terug tot de SDAP. Verreweg de meeste 1-meibijeenkomsten in het land worden nog steeds georganiseerd door de PvdA. De SP zegt dat wij de laatste tijd in hun richting bewegen, qua activisme en standpunten. Maar over 1 mei zou ik zeggen: daar komen zij naar ons toe.”

...over het verschil met de SP

„Tussen SP en PvdA bestaan nog altijd grote verschillen. De SP denkt dat de AOW-leeftijd op 65 kan blijven. Dat horen de mensen graag, maar het is natuurlijk lariekoek. We zullen die leeftijd moeten verhogen. Wie vasthoudt aan ‘65 = 65’, draait de kiezers een rad voor ogen.

„Over Europa zegt de SP dingen waar je niet altijd vrolijk van wordt. De PvdA zegt: we hebben Brussel nodig om die financiële markten kalt te stellen. Qua Europa is de SP veel te veel naar binnen gericht. En dat zeg ik, die op vakantie nog nooit verder is geweest dan Frankrijk! Maar ik heb in ieder geval een atlas in huis, laten we het zo zeggen.

„Ook op het gebied van veiligheid heeft de PvdA eerder een omslag gemaakt dan de SP. Ik zeg al jaren: veiligheid is bij uitstek een links thema. Het zijn ónze kiezers, niet die van VVD, die last hebben van criminaliteit en overlast. De PvdA vindt ook, méér dan de SP, dat privacy zo nu en dan ondergeschikt zou moeten zijn aan veiligheid.”

...over het wandelgangenakkoord

„Dit akkoord verdeelt de gevolgen van de crisis op een oneerlijke manier. Natuurlijk, er staan zaken in waar ik enthousiast over ben. Zoals het terugdraaien van de bezuinigingen op passend onderwijs en het schrappen van de ‘huishoudtoets’ – de maatregel dat er in één gezin niet meer dan één uitkering zou mogen zijn. Dat vond ik een van de meest aanstootgevende plannen van dit kabinet. Maar ze willen dat compenseren door een verhoging van de btw, en door leraren en politieagenten op de nullijn te zetten. Ik vind dat een luie oplossing.

„Dat de PvdA in de peilingen gedaald is na het akkoord, kan me niets schelen. Ik blijf zeggen wat ik vind, al ben ik de laatste. Als je je eigen standpunten verloochent, is het einde zoek in de politiek. Ik wil graag compromissen sluiten. Ook met de VVD: dat deed ik als wethouder in Utrecht ook al. Maar het mag niet koste gaan van alles.

„Er was de betrokken partijen veel aan gelegen om de PvdA erbuiten te laten. D66 heeft niets met de PvdA. VVD idem dito. Maar van GroenLinks vind ik het echt doodzonde. Jolande Sap heeft een knieval gemaakt voor het liberale deel van haar achterban. Ze is veel te gemakkelijk meegegaan met de rechtse agenda van CDA en VVD. Het is een slechte keuze van Jolande, maar het is haar goed recht.”

...over de verkiezingen

„Wat mij betreft gaan de verkiezingen over één ding: werk. Er zijn zóveel mensen die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt. Of die nog slechts met een flexcontract kunnen werken. Terwijl werk zó belangrijk is. Het bepaalt niet alleen hoe je je voelt, maar ook of je een hypotheek kunt krijgen.

„Of de SP voor het eerst in de geschiedenis groter wordt dan de PvdA? Die kans bestaat altijd. Het is ook mogelijk dat de PvdA de grootste partij van Nederland wordt. Als de SP groter wordt dan wij, zullen ze zeggen: ‘wat een genoegdoening, de PvdA heeft ons altijd als minderwaardig bestempeld’. Prima. Ik misgun niemand zijn geluk.”

...over samenwerken met de SP

„PvdA en SP delen een traditie. Maar we zijn twee volstrekt verschillende partijen. De PvdA is anarchistisch, vrijgevochten, open. Iedereen heeft een mening. Als je tegen een PvdA’er zegt: dit mag je niet zeggen, dat zegt ie het júíst. Bij de SP is dat anders. Die partij is veel meer een gesloten bolwerk. Gedisciplineerd. Ze verbieden bepaalde afdelingen om mee te doen aan de verkiezingen, of dwingen ze om zich of te heffen.

„Ik krijg van niemand zoveel zeurderige berichten als van SP’ers. Er is een SP’er die iedere drie dagen bij me komt klagen. Dat zegt iets over de mentaliteit van die partij. Ze hebben last van overdreven gelijkhebberigheid. Heeft de PvdA ook hoor, maar bij de SP is het nog een tandje erger.

„Al dat gepraat over de PvdA als ‘SP-light’. Vragen jullie wel eens aan de SP of zij ‘PvdA-light’ zijn? Kees van der Staaij van de SGP zei tijdens het debat vorige week: ‘De heer Samsom van de SP en de heer Roemer van de PvdA – oh, nu vergis ik me, maar die teksten lijken ook zó op elkaar de laatste tijd.’ Dat is een echt gereformeerd grapje. Juist de keurigste mensen zijn onderhuids het valst.”

    • Thijs Niemantsverdriet