Nieuwe ‘democratischere’ vakbeweging - ‘meedoen en macht opgeven of wegwezen’

De nieuwe vakbond is te vinden op de site devakbeweging.nu

De nieuwe vakbeweging moet “een verregaande democratische vereniging” worden, waarbij de leden zelf bepalen hoe zij zich organiseren en waar zij zich bij aansluiten. PvdA-Kamerlid en ‘kwartiermaker’ Jetta Klijnsma presenteerde vanochtend de contouren voor de nieuwe vakbeweging.

Ledenparlement, gekozen voorzitter, referenda

De missie van de vakbeweging zal niet wezenlijk veranderen, “maar wordt wel breder”, aldus Klijnsma. De nieuwe beweging moet van onderop worden opgebouwd. “De leden worden de kern van het vakbondswerk” en krijgen directe invloed en zeggenschap op alle niveaus. Zo komen er een ledenparlement, een rechtstreeks gekozen voorzitter (zoals NRC Handelsblad al eerder berichtte) en ruimere mogelijkheden om referenda uit te schrijven. Ook leden kunnen daartoe het initiatief nemen.

‘Het wordt weer leuk bij de vakbeweging!’

Klijnsma over de cultuur van de nieuwe bond:

“De ramen moeten open. Arm in arm er tegenaan! Het kan niet zo zijn dat de vakbond zich laat uitspelen door werkgevers en overheden in de zin van: verdeel en heers. Dat mag absoluut niet meer.”

“Het wordt weer leuk bij de vakbeweging! Het wordt een vakbond van de 21ste eeuw.”

Eén sector mag niet doorslaggevend zijn in ledenparlement

Om te voorkomen dat de grootste twee bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV, doorslaggevend worden in de besluitvorming, mag de zeggenschap van een individuele sector nooit boven de 16 procent van het ledenparlement komen. Als een sector te groot wordt kan een speciale commissie het bestuur adviseren tot splitsing. Als Bondgenoten en Abvakabo zich aansluiten bij de nieuwe bond zit er dus niets anders op dan opsplitsen.

‘Meedoen en macht opgeven of wegwezen’

NRC-redacteuren Marike Stellinga en Jos Verlaan vatten de boodschap van Klijnsma vandaag in NRC samen:

“Meedoen en macht opgeven of wegwezen. Dat is kortgezegd de keuze die Jetta Klijnsma voorlegt aan de opstandige vakbonden binnen de vakcentrale FNV. Duidelijk is dat in die nieuwe structuur de twee grootste bonden van Nederland - Bondgenoten en Abvakabo - macht moeten inleveren, net als de vaak conservatieve kaderleden die die bonden besturen. De vraag is of die bonden daarmee instemmen, of dat ze zich afscheiden van de FNV en zelfstandig verder gaan. Op 30 mei spreken de leden van beide bonden zich over het voorstel van Klijnsma uit. Die ledencongressen zullen allesbepalend zijn.”

De nieuwe vakbeweging is na de oprichtingsbijeenkomst van 23 juni een feit. Vijf kwartiermakers onder leiding van Klijnsma kregen de opdracht een vernieuwde beweging op te tuigen, na de breuk die vorig voorjaar ontstond binnen de FNV.

Lees hier een beknopte samenvatting van het concept-advies voor de nieuwe vakbeweging en hier het volledige document.