Coffeeshops in Maastricht willen proces uitlokken

Vanaf 1 mei wordt gebruik van de wietpas gecontroleerd. Coffeeshophouders gaan in hoger beroep.

Coffeeshops in Maastricht willen dat de rechter zich opnieuw uitspreekt over de wietpas. De Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) vindt dat er nog te veel onduidelijk is over de privacyaspecten en de precieze eisen waaraan de pas moet voldoen.

„Wij gaan dus geen klanten registreren en blijven verkopen aan iedereen van 18 jaar en ouder die zich kan legitimeren”, zegt VOCM-voorzitter Marc Josemans. De wietpas kan alleen worden aangevraagd bij een coffeeshop in de eigen woonplaats, waardoor toeristen de deur moet worden gewezen. De politie in de zuidelijke provincies gaat de nieuwe regels vanaf 1 mei handhaven.

Josemans gaat vandaag, om 10.15 uur, een aantal niet-Maastrichtenaren de toegang ontzeggen tot zijn coffeeshop Easy Going, zodat zij bij de politie aangifte kunnen doen wegens discriminatie. Vanaf 11.00 uur gaat de wietverkoop gewoon verder en wordt dus ook softdrugs verkocht aan toeristen en ingezetenen die zich niet willen laten registreren.

De rechtbank in Den Haag bepaalde vorige week dat de wietpas er mag komen. De coffeeshophouders en belangenorganisaties die het kort geding hadden aangespannen omdat ze vinden dat ze worden gedwongen te discrimineren, gaan in hoger beroep. Eerder oordeelde de Raad van State al dat toeristen de deur mag worden gewezen, maar alleen als ze voor veel overlast zorgen. Novum