Britse ex-dopingzondaars mogen wel naar Spelen

Voormalige dopingzondaars uit Groot-Brittannië mogen weer hopen op deelname aan de Zomerspelen in eigen land. In het Verenigd Koninkrijk werden sporters die ooit op doping zijn betrapt door het Brits olympisch comité (BOA) voor het leven uitgesloten van olympische deelname.

Maar het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne heeft die levenslange schorsing onrechtmatig verklaard. Volgens het CAS, de hoogste rechtsinstantie in de sportwereld, is de regel van het BOA in strijd met de mondiale regelgeving over doping, opgesteld door het wereldantidoping-agentschap WADA.

Het Internaal Olympisch Comité IOC verloor in oktober al een soortgelijke zaak. Het IOC wilde sporters niet tot de eerstvolgende Olympische Spelen na het uitzitten van hun dopingschorsing toelaten. Dat voelde voor de sporters als een verlenging van hun straf.

De uitspraak van het CAS is goed nieuws voor onder anderen sprinter Dwain Chambers en wielrenner David Millar. Zij krijgen nu een eerlijke kans om zich alsnog voor ‘Londen’ te kwalificeren.

De 34-jarige Chambers, specialist op de 100 meter sprint en de estafette, werd in 2003 positief getest op het gebruik van anabole steroïde en door de Britse atletiekbond voor twee jaar geschorst. Bij de EK atletiek in 2006 maakte hij zijn rentree op een groot toernooi, waar hij met het Britse estafetteteam de Europese titel won. Hoewel de Britse atletiekbond de uitspraak betreurt, krijgt Chambers wel een kans zich te plaatsen voor ‘Londen’. Hij moet wel gewoon aan dezelfde selectiecriteria voldoen als andere Britse sporters.

De Schotse wielrenner Millar werd in 2004 voor twee jaar geschorst wegens dopegebruik. De ex-wereldkampioen tijdrijden bekende, keerde twee jaar later terug in het peloton en vervult sindsdien een belangrijke rol in de strijd tegen doping. Eind september 2011 hielp hij in Kopenhagen met de Britse profploeg zijn landgenoot Mark Cavendish aan de wereldtitel op de weg. De Britse wielerbond wilde niet ingaan op een mogelijke selectie van Millar voor de olympische wegwedstrijd – „die knoop wordt in juni doorgehakt”.