Brieven

Laat mensen toch lekker zichzelf zijn

Colin van Heezik heeft gisteren geen Koninginnedag gevierd, want hij vindt het in Nederland „de rest van het jaar al zo gruwelijk spontaan” (Opinie, 25 april). Hij pleit voor een samenleving waarin dienstverleners en bestuurders weer een rol aannemen en niet meer „zo lekker uitzinnig en ongeremd zichzelf” mogen zijn.

Ik denk dat Van Heezik onterecht individuele gevallen over één kam scheert. Een comazuiper op Koninginnedag en iemand die het belangrijk vindt zinvol werk te doen, hebben totaal uiteenlopende drijfveren. Maar beide gevallen, en de rest van de voorbeelden die hij noemt, krijgen hetzelfde verwijt onbeperkt zichzelf te willen zijn.

Van Heezik ziet gedrag dat hem niet bevalt, stelt vluchtig een diagnose en concludeert dat ‘jezelf zijn’ het maatschappelijk verkeer verstoort. Het zou misschien baten om na te denken over het begrip authenticiteit en hoe de mens zich daarin ontwikkelt. Mensen willen niet gruwelijk zichzelf zijn en daarmee Van Heezik zijn klantbeleving bij de Coffee Company wegnemen; mensen willen menselijker en persoonlijker zijn, en hebben behoefte minder ‘gescript’ met elkaar te communiceren. Dit hoort bij de ontwikkelingen van deze tijd. Het is constructief om kritiek te geven als dat uit de hand loopt en onhandige vormen aanneemt, maar het is zonde om mensen te ontmoedigen in hun streven naar authenticiteit.

Goede keuze

Het gedicht van Auke Siebe Dirk mag niet worden voorgelezen tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Ik ben blij dat nrc.next het gedicht heeft afgedrukt (de wereld over, 27 april). Dit gedicht laat de zinloosheid van geweld en oorlog zien. We herdenken al bijna 70 jaar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En zeggen dat we dit nooit mogen vergeten opdat het niet weer zal gebeuren.

Ik denk dat juist een gedicht als dit, dat ons laat inzien welke foute keuzes wij kunnen maken, dat bewerkstelligt. Bovendien laat het zien dat wij, na 70 jaar, in staat zijn tot één van de grootste deugden: vergeven. Ik ben daarom ook diep verontwaardigd dat dit prachtige gedicht niet mag worden voorgedragen op 4 mei.

Foute keuze

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei koos het gedicht Foute keuze.

Een gedicht is een in versmaat opgemaakt stuk tekst.

Maar in dit gedicht ontbreekt elk spoor van een versmaat, het is dus een foute keuze.

Het gedicht is derhalve de discussie niet waard.