Brief over Elsbeth Etty

Karaktermoord op Etty

Er is rufmord gepleegd op Elsbeth Etty. De roepmoordenaar is een academicus die elk woord dat hij opschrijft zelf heeft uitgevonden. Hoogleraar Nederlandse letterkunde Jos Joosten beticht Etty van het overnemen van twee paragrafen en het citeren van Wikipedia zonder het gebruik van aanhalingstekens. Zo verklaart hij het motief van z’n daad.

Als ik even mag overschrijven uit het Wikipedialemma over Rufmord: das Aufstellen ehrverletzender Behauptungen über eine Person, obwohl bekannt ist, dass sie unwahr sind. ‘Karaktermoord’, zouden wij zeggen. Wat ergert aan Joosten is de impliciete claim op ‘oorspronkelijkheid’, alsof vrijwel alles wat door de academische fabriek wordt geproduceerd ‘origineel’ zou zijn in plaats van een reconfiguratie van wat al eens op een andere manier is gezegd.

Het boekje van Etty hoefde ik voor dit betoog niet te lezen, maar ik zal het in een boekhandel doorlezen zonder een computer die alles in Google gooit, zoals Joosten heeft gedaan toen hij zijn moordaanslag op Etty voorbereidde.

Universiteiten zijn slangennesten. Als je zelf niet wil worden gebeten, moet je eerst een ander bijten.

Tjebbe van Tijen

Amsterdam