Barroso en Merkel mijden EK voetbal in Oekraïne

De politici protesteren tegen de behandeling van oppositieleider en oud-premier Joelia Timosjenko.

Rotterdam. José Manuel Barroso mijdt het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne uit onvrede over de behandeling die de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko in haar land ten deel valt. De voorzitter van de Europese Commissie volgt het voorbeeld van eurocommissaris van Justitie Viviane Reding, die eerder al zei dat ze de openingsceremonie op 8 juni aan zich voorbij laat gaan.

Barroso schaarde zich gisteren in een lange rij Europese hoogwaardigheidsbekleders, die voor het voetbalfeest bedanken als dat land niet spoedig werk maakt van de mensenrechten. De 51-jarige Timosjenko zit in Charkiv, in juni de speelstad van het Nederlands elftal, een celstraf van zeven jaar uit voor ambtsmisbruik. Ze zou tijdens haar premierschap een illegale gasovereenkomst met Rusland hebben gesloten. Zowel de VS als de EU menen dat de ex-premier op politieke gronden is veroordeeld. Door haar te laten opsluiten, heeft Janoekovitsj zijn belangrijkste politieke tegenstander in de parlementsverkiezingen van dit najaar uitgeschakeld.

Oekraïne deelt het gastheerschap van het EK van 8 juni tot 1 juli met buurland Polen. Angela Merkel liet gisteren weten nog geen „concrete plannen” te hebben om naar Oekraïne af te reizen. Ze verbindt het bijwonen van belangrijke wedstrijden van het Duitse elftal, die ze doorgaans bezoekt, aan het lot van Timosjenko.

Vrijdag werd de Oost-Oekraïense stad Dnjepropetrovsk opgeschrikt door vier bomaanslagen. De aanslagen hebben voor grote onzekerheid gezorgd over de veiligheidsituatie in het land tijdens het EK voetbal.NRC