Alle partijen schuldig aan oorlogsmisdaden in Mali

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft er bij de bevelhebbers op aangedrongen een einde te maken aan de wandaden.

Rotterdam. Alle partijen die bij het conflict in het noorden van Mali betrokken zijn, hebben oorlogsmisdaden gepleegd. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn standrechtelijke executies uitgevoerd, werden kindsoldaten ingezet en vonden er verkrachtingen plaats.

Malinese regeringstroepen verlieten eind maart na een staatsgreep in Bamako in allerijl de steden in het noorden. Toearegstrijders, die al lange tijd strijden voor een eigen staat, en islamitische opstandelingen die de sharia willen invoeren, zagen hun kans schoon en namen de drie grootste steden in het noorden in. Begin april riepen de toearegrebellen de onafhankelijkheid van het noorden uit.

Human Rights Watch heeft er bij de bevelhebbers van alle partijen op aangedrongen een einde te maken aan de wandaden en diegenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld te straffen. De coupplegers droegen twee weken geleden de macht over aan een interim-president.

Rustig is het nog altijd niet in Mali. Soldaten onderbraken afgelopen weekend tijdelijk het overleg tussen hun coupleiders en vertegenwoordigers van de West-Afrikaanse landenorganisatie Ecowas. Het recente besluit om troepen naar Mali te sturen, staat hun niet aan. Ook zijn ze boos vanwege het besluit van Ecowas de termijn van interim-president Dioncounda Traoré op te rekken van veertig dagen naar één jaar. NRC