Advocaat, fondsenwerver, ambassadeur

Tim Broas wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland. De topadvocaat heeft de verkiezing van president Obama met veel geld ondersteund.

Timothy Broas

Hij is een van de belangrijkste fondsenwervers van president Obama. Advocaat Timothy M. Broas haalde voor diens verkiezingscampagne van dit jaar een half miljoen dollar op. Zijn beloning kwam eind vorige week: Broas is voorgedragen voor een ambassadeurspost in Den Haag. De Senaat moet nog instemmen met de benoeming.

Broas is een Amerikaanse topadvocaat, gespecialiseerd in witteboordencriminaliteit. Sinds 1995 is hij partner bij het kantoor Winston & Strawn. Tot zijn voornaamste klanten behoren pizzaketen Papa John’s en bank UBS. Collega’s plaatsen Broas al drie jaar op het lijstje met de beste advocaten van het land.

Tim Broas is al langer een steunpilaar voor de financiering van Obama’s campagne. Bij vrienden, familie en zakenrelaties zamelde hij in de aanloop naar de vorige presidentsverkiezingen, in 2008, ook al tonnen in.

In de VS is het gebruikelijk dat presidenten donateurs en fondsenwervers belonen. Ten minste 250 geldschieters van Obama zijn uitgenodigd voor een afspraak in het Witte Huis, zo blijkt uit gegevens van het Center for Public Integrity. Minstens 68 donateurs of hun echtgenoten hebben een functie bij de regering gekregen. Enkele tientallen grote fondsenwervers zijn door Obama benoemd tot ambassadeur, waaronder posten in de Bahama’s, Japan, Zuid-Afrika, Finland en het Verenigd Koninkrijk.

Ook veel van Broas’ voorgangers in Nederland hebben hun ambassadeurschap te danken aan hun inzet voor de presidentscampagne. De huidige, Fay Hartog Levin, kwam zonder diplomatieke ervaring op de post na jarenlange steun aan Obama. Een voorganger, Cynthia Schneider, was kunsthistorica en behoorde tot de vriendenkring van toenmalig president Bill Clinton.

Ook Broas onderhoudt een goede relatie met de president. Obama benoemde hem in 2010 tot bestuurslid van de gerenommeerde denktank Wilson Center. Broas bezocht het Witte Huis al 39 keer en ontmoette er de president achtmaal.