Aantal incidenten in Amsterdam ruim gehalveerd

Een traditionele verkeersopstopping op de Amsterdamse grachten tijdens de Koninginnedagviering. Foto Hollandse Hoogte/Bert Verhoeff

De gemeente Amsterdam spreekt van een geslaagde Koninginnedag. Het aantal incidenten halveerde ruim in vergelijking met een jaar eerder. Tegelijkertijd zijn er met 219 arrestaties iets meer mensen aangehouden in de hoofdstad dan vorig jaar.

In 2011 verrichtte de Amsterdamse politie 190 arrestaties. Het aantal gemelde incidenten daalde van 1330 naar 542. Ook het aantal ambulanceritten daalde aanzienlijk, van 522 naar 428, zo meldt persbureau Novum.

Op het water werden vooral veel waarschuwingen uitgedeeld. Zeven schippers werden bekeurd voor dronkenschap, acht mensen zijn aangehouden. Handhavers moesten eenmaal een drenkeling uit het water vissen.

Het Rode Kruis in Amsterdam liet eerder dinsdag al weten dat Koninginnedag een stuk rustiger was verlopen. In totaal moesten 430 mensen worden behandeld bij een van de elf eerstehulpposten. De warmte zorgde vooral voor veel flauwvallers.

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan verdient “‘iedereen die in touw is geweest om Koninginnedag goed te laten verlopen een pluim” meldt hij in een reactie op de cijfers: “Dat Koninginnedag beter beheersbaar was, kwam ook de feestvreugde in de stad ten goede.” Naar schatting bezochten zo’n zevenhonderdduizend mensen de stad, ongeveer honderdduizend minder dan in 2011.

    • Annemarie Coevert