Gaddafi en Strauss-Kahn duiken ineens op in harde Franse campagne

Sarkozy kreeg geld van Gaddafi, en Hollande heult met die smoezelige DSK: terwijl de kiezers denken over werk en koopkracht vallen de kandidaten elkaar hard aan.

Een gerechtelijk onderzoek naar een nieuwsmedium dat de zittend president beschuldigt van het aannemen van miljoenen van wijlen Moammar Gaddafi: dat hadden de Fransen in deze campagne nog niet gezien. Maar gisteravond kondigde president Sarkozy een klacht aan tegen de nieuwssite Mediapart.

Het illustreert de verharding in de campagne voor de presidentsverkiezingen komende zondag. Maar terwijl kandidaten en journalisten praten over Gaddafi en ook Dominique Strauss-Kahn weer opduikt, blijkt dat de Fransen hun keuze bepalen op andere gronden. Volgens een peiling zijn de vijf belangrijkste thema’s voor de kiezers hun koopkracht (42 procent), werkloosheid (30 procent), de economische groei (23 procent), de staatsschuld (23 procent) en dreigende armoede (20 procent).

Gaddafi werd in de campagne geïntroduceerd door Mediapart, een website die wordt geleid door een oud-hoofdredacteur van Le Monde en die een reputatie heeft opgebouwd met diverse onthullingen. Deze keer beweert de site over het bewijs te beschikken dat Gaddafi de campagne van Sarkozy in 2007 heeft gefinancierd. Het gaat om een in het Arabisch opgestelde nota waarin de toenmalige chef van de buitenlandse inlichtingendienst opdracht zou geven aan de toenmalige kabinetsdirecteur van Gaddafi om vijftig miljoen euro vrij te maken voor Sarkozy. Of dat ook is gebeurd, is onduidelijk.

De reacties op zo’n zware beschuldiging zijn voorspelbaar. Volgens de woordvoerder van de Parti Socialiste is er geen enkele reden om te twijfelen aan de echtheid van het document. Ter rechterzijde weet men even stellig dat het document een vervalsing is en wordt de onafhankelijkheid van Mediapart in twijfel getrokken: het is een extreemlinks bolwerk, gefinancierd door rijke vrienden van de socialistische kandidaat François Hollande.

De socialistische familie had intussen eigen brandjes te blussen. Strauss-Kahn, de voormalige topman van het IMF die tot zijn arrestatie op verdenking van verkrachting in New York in mei vorig jaar de grote favoriet was om namens de PS de presidentsverkiezingen te winnen, had een interview gegeven aan de Amerikaanse onderzoeksjournalist Edward Epstein. Die had eerder al geschreven dat de arrestatie van DSK een opzetje was en dat de IMF-topman was gevolgd door de Franse inlichtingendiensten. The Guardian publiceerde vrijdag een voorpublicatie van Epsteins boek hierover, waarin DSK de mogelijkheid van een complot niet ontkent. De zaak zou zeker zijn gebruikt om hem politiek uit te schakelen, bevestigt DSK. Een ongefundeerde beschuldiging van iemand van wie wij geen morele lessen hebben te ontvangen, klonk het in het kamp van Sarkozy.

Tot overmaat van ramp bleek DSK zaterdagavond aanwezig op een verjaardagsfeestje van een PS-prominent, georganiseerd in een voormalig bordeel in Parijs, J’ose (ik durf). Medewerkers van de campagne van Hollande liepen boos weg, en Hollande moest bevestigen dat er voor DSK geen plaats is in de politiek. Hij voegde eraan toe dat rechts een privézaak misbruikt. Waarna Hollande door een woordvoerder van Sarkozy werd verweten een lafbek te zijn die zijn oude vrienden laat vallen.

Omdat de PS Strauss-Kahn uit de schijnwerpers wil houden, probeerde zij de discussie weer te verleggen naar Sarkozy. De president blijkt ruim 250 opiniepeilingen te hebben besteld, voor 6,35 miljoen euro. Er werden niet alleen vragen gesteld over beleid, maar bijvoorbeeld ook over de invloed van het huwelijk met Carla Bruni op de populariteit van de president. Misbruik van overheidsgeld, aldus linkse parlementsleden. Dat wordt ten minste voor één dag een druk besproken campagnethema. In tegenstelling tot de koopkracht, werkloosheid of de staatsschuld.

    • Dirk Vandenberghe