Koningin bezoekt vandaag Rhenen en Veenendaal

Hare Majesteit Koningin BEATRIX. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C== Nederland. Rotterdam, 24 februari 2009
Hare Majesteit Koningin BEATRIX. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C== Nederland. Rotterdam, 24 februari 2009 Koningin Beatrix brengt vandaag een bezoek aan de provincie Utrecht. Foto NRC / Vincent Mentzel

Koningin Beatrix brengt vandaag ter gelegenheid van Koninginnedag een bezoek aan de Utrechtse plaatsen Rhenen en Veenendaal. Rond 10.00 uur arriveren de koningin en andere leden van de koninklijke familie in Rhenen. Zo’n twee uur later zijn ze alweer in Veenendaal.

Mabel is er niet bij, Van Vollenhoven alleen in Veenendaal

In beide plaatsen staan tal van activiteiten op het programma. Mabel, de echtgenote van prins Friso die bij een skiongeval in februari in een coma raakte, is er vandaag niet bij. Ook Pieter van Vollenhoven en prinses Anita ontbreken bij het bezoek van de koninklijke familie aan Rhenen. De maandag 73 geworden Van Vollenhoven heeft een ontsteking aan zijn voet. Anita, de vrouw van prins Pieter-Christiaan, heeft een longontsteking en is de hele dag afwezig, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Zingen, schilderen en koken in Rhenen

In de historische binnenstad van Rhenen wordt het koninklijke gezelschap onder meer toegezongen door leerlingen van een reformatorische school. Ook worden de hoogheden onthaald op demonstraties van traditionele Koninginnedag-activiteiten, zoals wc-pot gooien en touwtrekken. Ook wordt er geschilderd, gekookt en wordt de eeuwenoude Cunera-legende opgevoerd.

Ambachten, mode en een energieopwekkende speeltuin in Veenendaal

Ook in het iets noordelijker gelegen Veenendaal doen de vele verenigingen, stichtingen, scholen en andere organisaties hun best om het het staatshoofd en haar gevolg naar de zin te maken. Tabak, wol en turf en de daaraan verbonden ambachten passeren daarbij de revue. Modernere elementen langs de route zijn een energieopwekkende speeltuin en een modeshow met kleding van duurzame materialen. Het verbindende thema is ‘betrokkenheid’.

Eerste grote optreden van koninklijke familie sinds ongeluk Friso

Hoewel de meeste Oranjes alweer in het openbaar zijn verschenen, is Koninginnedag het eerste grootschalige optreden van de koninklijke familie sinds prins Friso in februari in Oostenrijk bedolven werd door een lawine. De middelste zoon van de koningin ligt sinds die tijd in coma in een ziekenhuis in Londen. Koningin Beatrix en haar familie bezoeken traditiegetrouw twee plaatsen op Koninginnedag, de verjaardag van koningin Juliana. Vorig jaar was het gezelschap in de Limburgse plaatsen Weert en Thorn, het jaar daarvoor waren Middelburg en Wemeldinge in Zeeland aan de beurt.

Veiligheidsmaatregelen verscherpt

De veiligheidsmaatregelen rondom Koninginnedag zijn sinds 2009 flink aangescherpt. Toen werd de viering in Apeldoorn ruw verstoord doordat Karst T. met zijn auto recht op een mensenmassa inreed. Hij miste de bus met de Oranjes en botste tegen het monument de Naald. Daarbij kwamen behalve T. zeven mensen om het leven.

Twitter avatar Politie Politie Nederland VEEL PLEZIER! De hashtags in de grote steden: 010: #Qday12, 020: #Qday020, 030: #vrijmarkt030, 040 #oranje040, 050 #feest050 en 070: #LILF12