Eerste spoorlopers al aangehouden in Amsterdam

Spoorlopers zijn een terugkerend probleem op Koninginnedag in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen
Spoorlopers zijn een terugkerend probleem op Koninginnedag in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen Spoorlopers zijn een terugkerend probleem op Koninginnedag in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen

De eerste twee spoorlopers zijn vanochtend bij Amsterdam Centraal Station al aangehouden. “Ze hebben ieder direct een boete van 240 euro moeten betalen”, zegt een politiewoordvoerder tegen persbureau Novum.

Het voorval is volgens de woordvoerder opmerkelijk, omdat spoorlopers normaal pas opduiken als mensen lang in de trein moeten wachten. “Maar dat is in de ochtend nog helemaal niet het geval.”

Spoorlopers zijn een terugkerend probleem op Koninginnedag in Amsterdam. Door de drukte moeten treinen in de loop van de dag langer wachten voordat ze het station binnen kunnen rijden. Sommigen hebben daar het geduld niet voor en stappen de trein uit om te voet hun weg te vervolgen.

In voorgaande jaren heeft dit voor een complete chaos rond het station gezorgd omdat treinen door de spoorlopers langzaam moeten rijden om aanrijdingen te voorkomen. “Dat willen we dit jaar echt niet hebben, daarom worden spoorlopers nu harder aangepakt.”

Koninginnenacht ‘heel erg goed’ verlopen

De Koninginnenacht in Amsterdam is volgens de woordvoerder ‘heel erg goed’ verlopen. “Wij hopen dat het vandaag net zo rustig wordt.” Van zondag 12.00 uur tot maandagochtend 06.00 uur werden 95 mensen aangehouden. “Dat lijkt misschien veel, maar we spreken niet alleen over de afgelopen nacht en hier zitten ook de voetbalgerelateerde incidenten bij.” Ajax won gisteren van FC Twente en maakt daarmee een goede kans kampioen van de eredivisie te worden.

De politie benadrukt dat er geen kaarten meer worden verkocht voor de verschillende feesten in Amsterdam.

“Wij raden de mensen echt aan teleurstelling te voorkomen en niet hierheen te reizen als ze geen kaarten hebben. Beslis vooraf waar je naartoe wil. Check de laatste informatie via Twitter en probeer niet via Amsterdam Centraal te reizen.”