CDA wil dat Nederland ook druk zet op Oekraïne inzake Timosjenko

Joelia Timosjenko toont naar eigen zeggen blauwe plekken in de maagstreek die ze zou hebben opgelopen door hardhandig optreden van bewakers in de vrouwengevangenis Katsjanivska in Charkov. Foto Reuters

In navolging van enkele zwaargewichten van de internationale politiek wil het CDA dat ook Nederland druk gaat uitoefenen op Oekraïne. Kamerlid Henk Jan Ormel wil dat het land een onafhankelijk onderzoek toelaat naar de wijze waarop oud-premier Joelia Timosjenko en anderen gevangenzitten. Aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) de taak om hier op in te gaan.

Naar voorbeeld van onder meer José Manuel Barroso en Angela Merkel stelt Ormel dat wanneer de eis niet wordt ingewilligd, leden van de regering het EK voetbal in Oekraïne in juni niet moeten bezoeken:

“Ik vind dat Nederland zich daarbij moet aansluiten en wil de regering bij de les houden. Een lege eretribune zou impact kunnen hebben. Oekraïne is er veel aan gelegen om internationale contacten te verbeteren met zo’n toernooi, afzeggingen zullen de druk op het land verhogen. (…) Ik verwacht dat een ruime Kamermeerderheid zijn oproep steunt.”

Novum Nieuws meldt dat Ormel niet weet welke Nederlandse minister of staatssecretaris het toernooi gaat bezoeken, maar verwacht dat in ieder geval minister van Sport Edith Schippers (VVD) dat zal doen.

Timosjenko in hongerstaking na ‘klappen’

De 51-jarige Timosjenko is sinds een week in hongerstaking nadat ze naar eigen zeggen geslagen is tijdens een transport naar het ziekenhuis om naar haar chronische rugklachten te laten kijken. Ze zit een celstraf van zeven jaar uit voor ambtsmisbruik in Charkov, in juni de speelstad van het Nederlands elftal. De Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE) dringt al maanden aan op een onderzoek maar krijgt geen toegang tot de gevangenis.

Ook diverse Nederlandse parlementariërs troffen een dichte deur. Haar cel bevindt zich volgens Ormel, die haar vorig jaar nog sprak voordat ze de gevangenis in ging, vijf tot tien kilometer van het stadion. De EU veroordeelde het vonnis over Timosjenko en noemde het “selectieve rechtspraak” en een “politiek spel”.

PvdA heeft ook vragen

De PvdA wil weten of het kabinet-Rutte een boycot van het EK overweegt vanwege de detentie van Timosjenko, laat Kamerlid Tjeerd van Dekken weten. Een woordvoerder van Rosenthal gaf vrijdag aan niets te zien in een regeringsboycot van het EK. De minister heeft vorige week wel zijn zorgen ‘krachtig overgebracht’ aan zijn Oekraïense collega.