Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Barroso en Merkel mijden EK uit onvrede behandeling Timosjenko

Barroso en Merkel laten hun reisplannen voor Oekraïne afhangen van het lot van Timoesjenko. Foto AFP / John Thys

José Manuel Barroso mijdt het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne uit onvrede over de behandeling die de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko in haar land ten deel valt. De voorzitter van de Europese Commissie volgt het voorbeeld van eurocommissaris van justitie Viviane Reding, die eerder al aankondigde dat ze de openingsceremonie op 8 juni aan zich voorbij laat gaan.

Barroso schaart zich met zijn verklaring van vandaag in een lange rij Europese hoogwaardigheidsbekleders, die voor het voetbalfeest bedankt als dat land niet spoedig werk maakt van de mensenrechten. De 51-jarige Timosjenko zit in Charkiv, in juni de speelstad van het Nederlands elftal, een celstraf van zeven jaar uit voor ambtsmisbruik. Het Westen beschouwt de veroordeling van de oppositieleidster als politiek gemotiveerd.

Oekraïne deelt het gastheerschap van het EK van 8 juni tot 1 juli met buurland Polen. Angela Merkel liet vandaag ook weten voorlopig nog geen “concrete plannen” te hebben om naar Oekraïne af te reizen. Ze verbindt het bijwonen van belangrijke wedstrijden van het Duitse nationale team, die ze doorgaans bezoekt, aan het lot van Timoesjenko.