Zuid-Soedan zegt vijandigheden tegen Soedan te willen staken

Soedanese militairen bij een olieraffinaderij in de buurt van Heglig. Heglig werd deze maand een ruime week bezet door Zuid-Soedan.
Soedanese militairen bij een olieraffinaderij in de buurt van Heglig. Heglig werd deze maand een ruime week bezet door Zuid-Soedan. Foto AP / Abd Raouf

Zuid-Soedan heeft in een brief aan de Verenigde Naties laten weten dat het land alle “vijandigheden” tegen Soedan wil staken. Ook trekt het land de politie uit het omstreden grensgebied Abyei terug. Dat meldt persbureau Reuters, die de brief heeft ingezien.

Bijna tegelijkertijd riep de Soedanese president Al-Bashir de noodtoestand uit voor enkele gebieden langs de 1.800 kilometer lange grens tussen de twee landen.

Spanningen groeiden afgelopen weken gestaag

De spanningen tussen Soedan en Zuid-Soedan zijn de afgelopen weken gestaag gegroeid. Een aaneenschakeling van incidenten langs de grens in de afgelopen weken wakkerde de spanningen en de oorlogstaal aan. Tenminste 20 procent van de grens tussen beide landen is omstreden. Om de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan op 9 juli vorig jaar niet in gevaar te brengen, werd de scheiding van de inboedel niet geregeld.

Zowel Zuid-Soedan als Soedan wil Abyie aan hun territorium toevoegen. In de brief aan de Verenigde Naties laat Zuid-Soedan nu weten de politie uit het omstreden grensgebied terug te trekken. De VN wil dat beide landen hun politiemacht terughalen.

Het 1.800 kilometer lange grensgebied tussen Zuid-Soedan en Soedan.


Grotere kaart weergeven

Zuid-Soedan: Heglig is van ons

Afgelopen maand hielden troepen van Zuid-Soedan tien dagen lang het olieveld van Heglig bezet. Het land trok zich na tien dagen weer terug uit het gebied onder grote internationale druk. Daarmee leek een oorlog in ieder geval voorlopig afgewend. Gisteren gooide Kirr echter weer olie op het vuur door te stellen dat Heglig aan Zuid-Soedan toebehoort.

NRC-correspondent Koert Lindijer legde eerder al uit dat in feite geen van beide landen op een oorlog zit te wachten. Beide landen zitten economisch aan de grond, omdat Zuid-Soedan uit protest tegen de hoge kosten voor het gebruik van de Soedanese oliepijplijnen al maanden geen olie meer oppompt. En beide landen zijn economisch zeer afhankelijk van deze olie.