Meer asbest op Dordtse stortplaats dan berekend door provincie

Op een stortplaats in Dordrecht die dichtgaat en zal worden omgevormd worden tot een recreatiegebied, zijn tienduizenden tonnen asbest meer gestort dan voorheen werd aangenomen.

Dat meldt de NOS op basis van documenten die het in handen heeft. Het gaat om de stortplaats Derde Merwedehaven.


Grotere kaart weergeven

De provincie Zuid-Holland had eerder berekend dat op de stortplaats 131.000 ton aan asbesthoudend bouw- en sloopafval zou liggen. De NOS vroeg de provincie om alle stortlijsten van 1993 tot en met 2003. Daaruit bleek dat de hoeveelheden stortafval gebrekkig werd bijgehouden. Uit de lijsten vanaf 2003 blijkt dat er 45 duizend ton extra asbest kan worden bijgeteld aan de eerdere geschatte hoeveelheid. Sinds januari 2011 wordt er overigens geen onverpakt asbesthoudend afval meer gestort in de Derde Merwedehaven, meldt RTV Rijnmond.

Een groot deel van de omwonenden, waaronder inwoners van het aanliggende Sliedrecht klagen al jaren over stank en gezondheidsklachten die volgens hen veroorzaakt worden door de Dordtse stortplaats Derde Merwedehaven. In 2000 oordeelde het Rijksinistituut voor Volksgezondheid en Milieu in een onderzoek dat hun lichamelijke problemen niet door giftige stoffen werd veroorzaakt, maar door de zorgen die de omwonenden van de stortplaats zich maken.

In maart dit jaar stelde het Openbaar Ministerie een onderzoek in naar de Dordtse stortplaats om te onderzoeken of eigenaar Delta zich aan de regels hebben gehouden.