Saoedi-Arabië: familie Bin Laden niet betrokken bij terreur

Het huis van Osama Bin Laden in Abbottabad, zoals het er ooit, voor de sloop, uitzag. Foto Reuters / Akhtar Soomro Het huis van Osama Bin Laden in Abbottabad, zoals het er voor de sloop in februari uitzag. Foto Reuters / Akhtar Soomro

De Saoedische autoriteiten hebben geen bewijs gevonden waaruit blijkt dat de vrouwen en familieleden van Osama bin Laden, die twee dagen geleden uit Pakistan werden gedeporteerd, betrokken waren bij terroristische activiteiten.

Dat meldt het Arabische koninkrijk vandaag in een verklaring. Waarschijnlijk zullen de familieleden van de vorig jaar vermoorde terroristenleider in Saoedi-Arabië mogen blijven, schrijft persbureau AP.

Nabestaanden Bin Laden mogen in Saoedi-Arabië blijven

De verklaring licht ook de sluier rond de geheimzinnige aankomst van de bin Laden-familie in Saoedi-Arabië afgelopen vrijdag. Zij zouden in de Stad Jiddah zijn aangekomen en onderdak geboden zijn op “humanitaire, wettelijke en religieuze” grond. Hieruit zou kunnen worden aangenomen dat de veertienkoppige groep in het koninkrijk mogen blijven.

Op 2 mei is het precies een jaar geleden dat Osama bin Laden omkwam bij een Amerikaanse aanval op zijn woning in het Pakistaans Abbottabad (lees ook: Wat gebeurde er die nacht in Abbottabad). Zijn weduwen en twee dochters werden door de Pakistaanse veiligheidsdiensten ondervraagd en veroordeeld voor het illegaal verblijven in Pakistan, na het uitzitten van de opgelegde 45 dagen gevangenisstraf werden zij onder huisarrest gezet in Islamabad. Vrijdag vlogen zij naar het Arabische koninkrijk.

Geen vrijgave foto’s dode bin Laden

Op diezelfde dag besloot ook een Amerikaanse federale rechter dat foto’s van een dode Osama bin Laden niet geopenbaard mogen worden. Hoewel de roep om het vrijgeven van foto’s als bewijsmateriaal groot is, weigeren de Verenigde Staten deze te laten zien om onder andere onrust in de islamitische wereld te voorkomen.

Saoedi-Arabië ontnam Al-Qaeda-leider bin Laden in 1994 zijn burgerschap, maar dit lijkt de positie van zijn nabestaande niet te beïnvloeden. De bin Ladens zijn een van de meest prominente en rijke Saoedische families, met hechte banden met de koninklijke familie. De bin Ladens namen jaren geleden publiekelijk afstand van Osama bin Laden.