Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Peiling: voorkeur gaat uit naar Kunduz-coalitie

De vertegenwoordigers van de 'Kunduz-coalitie' bijeen in de fractiekamer van D66 (waar ze deze dag hebben onderhandeld) om het akkoord te bezegelen.
De vertegenwoordigers van de 'Kunduz-coalitie' bijeen in de fractiekamer van D66 (waar ze deze dag hebben onderhandeld) om het akkoord te bezegelen. Foto Hollandse Hoogte / Werry Crone

Van alle mogelijke coalities geniet de Kunduz-coalitie onder Nederlanders de voorkeur. Een op de drie Nederlanders heeft het liefst een coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, blijkt vandaag uit een peiling van Maurice de Hond.

De Kunduz-coalitie scoort daarmee beter dan Links (28 procent) Paars Plus (15 procent) of de gedoogcoalitie (11 procent). In de zetelpeiling haalt de Kunduz-coalitie een minimale Kamermeerderheid van 76 zetels, bleek vrijdag al.

Gedoogcoalitie zou nu 61 zetels halen

Andere mogelijke coalities scoren nog niet genoeg. De SP, PvdA, D66 en GroenLinks halen samen 75 zetels, net als Paars plus (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks). De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV is ook in de peiling verleden tijd. Die zou nog maar 61 zetels halen.

Dat de Kunduz-coalitie het populairst is, betekent echter niet dat bij iedereen de vlag uit gaat als die in september daadwerkelijk een Kamermeerderheid haalt. Een meerderheid van 56 procent wil dat een volgend kabinet er anders uit komt te zien.

Meerderheid positief over akkoord, percentages verschillen

Toch is bij een meerderheid van 51 procent positief over het bezuinigingsakkoord. EenVandaag concludeerde vrijdag overigens dat 69 procent positief is. Bij 51 procent is het vertrouwen in de politiek volgens De Hond gestegen. Bij drie van de tien ondervraagden is het vertrouwen gedaald.

Op verschillende vertrouwensvragen wordt positiever gereageerd dan voor het sluiten van het akkoord. Zo was vorige week nog veertig procent het eens met de stelling dat geen enkele partij het belang van Nederland in de gaten houdt, vrijdag was dat 29 procent. Vorig week was 54 procent somber over de toekomst van Nederland, nu is dat 44 procent.