Omstreden motorclub Satudarah krijgt afdeling in Antwerpen en Duisberg

Nederland, Amsterdam, Waterlooplein.4 september 2011.04092011. Harleydag op het waterlooplein was een protest tegen de gemeenetlijke afgelastingen van de laatste tijd. De leden van Satudarah arriveerden rond kwart voor vier onder politiebegeleiding op het plein. Daar waren rond dat tijdstip nog ongeveer 100 andere motorrijders. De gemeente heeft het groepje toestemming gegeven naar de stad te komen om 'problemen met de openbare orde te voorkomen' en 'omdat er sprake was van een mogelijk treffen tussen leden van verschillende motorclubs'. Een Satudarahlid op het Waterlooplein zei dat de leden van de motorclub er alles aan doen om te laten zien dat er niks aan de hand is. „Wij willen alle verhalen in de media ontkrachten”, aldus Satudarahlid Mo (42). Hij zei dat later zondag gesprekken zijn met de Hells Angels om te bespreken dat de onderlinge banden in orde zijn. Rustig Honderden motorrijders kwamen zondagmiddag bijeen op het Waterlooplein in Amsterdam om te protesteren tegen het recente afgelasten van meerdere Harleydagen. ,,We gaan niet vechten met de politie'', zei Don Pedro (44), lid van de Hells Angels in Amsterdam. ,,We doen wat we altijd doen: met vrienden en familie omgaan en van onze dag genieten, net als iedereen. Het enige verschil is dat wij een motor hebben.'' Het protest verliep rustig. Foto: Amaury Miller
Nederland, Amsterdam, Waterlooplein.4 september 2011.04092011. Harleydag op het waterlooplein was een protest tegen de gemeenetlijke afgelastingen van de laatste tijd. De leden van Satudarah arriveerden rond kwart voor vier onder politiebegeleiding op het plein. Daar waren rond dat tijdstip nog ongeveer 100 andere motorrijders. De gemeente heeft het groepje toestemming gegeven naar de stad te komen om 'problemen met de openbare orde te voorkomen' en 'omdat er sprake was van een mogelijk treffen tussen leden van verschillende motorclubs'. Een Satudarahlid op het Waterlooplein zei dat de leden van de motorclub er alles aan doen om te laten zien dat er niks aan de hand is. „Wij willen alle verhalen in de media ontkrachten”, aldus Satudarahlid Mo (42). Hij zei dat later zondag gesprekken zijn met de Hells Angels om te bespreken dat de onderlinge banden in orde zijn. Rustig Honderden motorrijders kwamen zondagmiddag bijeen op het Waterlooplein in Amsterdam om te protesteren tegen het recente afgelasten van meerdere Harleydagen. ,,We gaan niet vechten met de politie'', zei Don Pedro (44), lid van de Hells Angels in Amsterdam. ,,We doen wat we altijd doen: met vrienden en familie omgaan en van onze dag genieten, net als iedereen. Het enige verschil is dat wij een motor hebben.'' Het protest verliep rustig. Foto: Amaury Miller De leden van Satudarah arriveren op de Harleydag op het Waterlooplein, 4 september 2011. Foto Hollandse Hoogte / Amaury Miller

Motorclub Satudarah breidt haar activiteiten uit naar het buitenland. De organisatie met Molukse wortels krijgt een afdeling in Antwerpen en het Duitse Duisberg.

Dat meldt de motorclub op haar website. Satudarah is een van de twee motorclubs die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten onlangs op de korrel heeft genomen. Leden van de club worden in verband gebracht met criminele activiteiten als handel in drugs en vuurwapens en met afpersing. Volgens Opstelten moeten overheden dit soort ‘outlawbikers’ geen ruimte geven.

‘Aanwezigheid Satudarah zal in Duitsland en België tot spanningen leiden’

Marcel Haenen, die voor NRC Handelsblad regelmatig over de motorclub schreef, spreekt over mogelijke spanningen in de nieuwe vestigingsplaatsen. Volgens hem is de beslissing van Satudarah een antwoord op de acties van de Nederlandse overheid om hen in de ban te doen. Haenen:

“Satudarah wil inderdaad over de grenzen actief worden. Het is een duidelijk antwoord op de pogingen die de overheid in Nederland onderneemt om ze het leven zuur te maken. Er moeten in Nederland de komende maanden twintig clubhuizen van motorclubs worden gesloten. De gemeente Enschede waar Satudarah heel populair is, heeft de club vorige maand laten weten dat het clubhuis dicht moet. Het is duidelijk dat deze beweging in Duitsland en België tot spanningen zal leiden.”

‘De Satudarah zijn heel gevaarlijke jongens’

Ook volgens De Standaard zet de komst van de Nederlandse motorclub ‘de verhoudingen in het wereldje van de criminele bikers op scherp’. De Belgische krant haalt hierbij een citaat van Gerlof Leistra, misdaadspecialist van Elsevier aan. Leistra:

“De komst van Satudarah is een provocatie aan het adres van de Hells Angels [...] De Belgische autoriteiten mogen zich echt zorgen beginnen te maken. De Satudarah zijn heel gevaarlijke jongens.”

Gemeenten nemen maatregelen tegen Satudarah

Twintig gemeenten werken aan een actieplan om de opmars van criminele motorbendes te stuiten. In Amsterdam en Rotterdam is Satudarah al de wacht aangezegd. Ook in Enschede wil de gemeente het clubhuis sluiten, schrijft persbureau Novum.

Spanningen tussen leden van Satudarah en de rivaliserende Hells Angels leidden het afgelopen jaar tot de afgelasting van verschillende Harley-dagen. De autoriteiten waren bang dat de twee hun conflicten in het openbaar zouden uitvechten.