Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Libische Nationale Raad laat interim-regering toch niet vallen - ‘geknoei belooft weinig goeds’

Caption: Prime Minister Abdul Raheem al-Keeb (C) is seen during a meeting with government ministers in Benghazi, April 28, 2012. Picture taken April 28, 2012. REUTERS/Esam Al-Fetori (LIBYA - Tags: POLITICS)
Caption: Prime Minister Abdul Raheem al-Keeb (C) is seen during a meeting with government ministers in Benghazi, April 28, 2012. Picture taken April 28, 2012. REUTERS/Esam Al-Fetori (LIBYA - Tags: POLITICS) Interim-premier Abdel Rahim al-Kib (midden) tijdens een ministerraad in Benghazi, 28 april 2012. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Om de stabiliteit te handhaven, de herinrichting van de Libische staat te waarborgen en de verkiezingen in juni succesvol te laten verlopen, zegt de Libische Nationale Overgangsraad het vertrouwen in de interim-regering van premier Abdel Rahim al-Kib niet op. Dat verklaarde Mustafa Abdeljalil, het hoofd van de Raad (NTC), vanmiddag in Tripoli, meldt persbureau AFP.

‘Ze knoeien maar wat aan’

Op 16 april dreigde de NTC nog met het opzeggen van het vertrouwen in Kib en zijn kabinet. Deze zouden gefaald zijn de veiligheid in het land te herstellen. 54 van de 73 leden van de NTC zouden achter de beslissing hebben gestaan Kib te ontslaan. Hoewel de NTC vorige week daarom een motie van wantrouwen tegen de interim-regering aannam, konden de leden het niet eens worden over de vervanging van de ploeg van Kib, meldt persbureau AP. Daarom is besloten het kabinet toch maar aan te houden.

Volgens buitenlandredacteur en Midden-Oosten deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad laat de hele situatie zien hoe zwak zowel de regering als de Overgangsraad staan. Roelants:

“Ze knoeien maar wat aan. De NTC en het door hun benoemde kabinet hebben permanent ruzie, zoals dat ook al was bij de vorige interim-regering. Iedereen doet maar wat. Kib is als premier uitgekozen juist omdat hij zo’n zwakke positie heeft, daarom gingen stamhoofden en militieleiders akkoord met zijn aanstelling. De NTC en de regering hebben geen enkel gezag in het land. Milities hebben de macht in handen en het lijkt erop dat Libië afkoerst op het zijn van een mislukte staat. Het blijft geknoei daar en dat voorspelt weinig goeds voor de verkiezingen in juni.”

Veel Libiërs zijn ontevreden met de langzame opbouw van het land na de val van het regime van Gaddafi. Een reportage van Al Jazeera vanuit Misrata:

Sinds de val van het regime van wijlen Moammar Gaddafi, komt het regelmatig tot botsingen tussen milities en met de regering. Veel strijders die mee vochten in de opstand tegen de dictator hebben hun wapens niet ingeleverd en genieten nog altijd veel macht in Libië. Er vinden nog regelmatig vergeldingsacties plaats tegen leden van het voormalige regime. Hierdoor komt het regelmatig voor dat het geweld in het land weer oplaait.

Door de aanhoudende chaos in Libië verlengde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 12 maart de politieke missie in het land met een jaar. Het mandaat van de missie behelst het uitdragen van democratie, het herstellen van de openbare veiligheid en het opruimen van de grote hoeveelheid wapens in het land.