Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Onder druk herschikking kabinet Egypte - ‘eerst zien, dan geloven’

Name: fd9aa3d41542370c0e0f6a706700ad30.jpg Caption: An Egyptian protester directs his fellow protesters away from the army security barrier blocking the road leading to the Ministry of Defense, in Cairo, Egypt Sunday, April 29, 2012. Assailants attacked demonstrators gathered outside the Defense Ministry in Egypt's capital to call for an end to military rule with rocks and firebombs, killing one protester and wounding scores, security officials said on Sunday. (AP Photo/Nasser Nasser) IPTC Date: 05:16 29/04/12
Name: fd9aa3d41542370c0e0f6a706700ad30.jpg Caption: An Egyptian protester directs his fellow protesters away from the army security barrier blocking the road leading to the Ministry of Defense, in Cairo, Egypt Sunday, April 29, 2012. Assailants attacked demonstrators gathered outside the Defense Ministry in Egypt's capital to call for an end to military rule with rocks and firebombs, killing one protester and wounding scores, security officials said on Sunday. (AP Photo/Nasser Nasser) IPTC Date: 05:16 29/04/12 Een Egyptenaar demonstreert voor een politiebarrière bij het ministerie van Defensie in Kairo tegen de militaire leiders, 29 april 2012. Foto AP / Nasser Nasser

Het hoofd van de Egyptische Opperste Militaire Raad, opperbevelhebber Mohamed Hussein Tantawi, is begonnen aan onderhandelingen met het parlement om het kabinet te herschikken.

Dat heeft Essam el-Erian, parlementslid en de belangrijkste figuur van de Moslimbroederschap, vanavond gezegd, meldt persbureau Reuters. Dit zou een knieval zijn van de militairen die sinds de val van president Hosni Mubarak vorig jaar februari de macht in handen hebben in Egypte. Het door islamisten gedomineerde parlement eist meer zeggenschap in de samenstelling van de regering.

Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad, is sceptisch. Eerst zien, dan geloven zegt zij. Roelants:

“Na de grote overwinningen bij de verkiezingen heeft de Moslimbroederschap gezegd dat als Egypte een democratie is, zij een regering moeten aanwijzen. Het huidige kabinet is door de Opperste Militaire Raad samengesteld. Bij deze schijnbare concessie van het leger geldt, ‘eerst zien dan geloven’. Erian is een belangrijke figuur binnen de Broederschap en er is veel druk op het leger om het kabinet aan te passen naar de wensen van het parlement. We moeten echter afwachten wat daar van komt en wie in de nieuwe regering plaatsneemt. Dan pas kunnen we zeggen of er sprake is van een concessie van het leger.”

De politieke situatie in Egypte is gespannen, vertelt Roelants. Het samenstellen van een nieuwe grondwet door de daarvoor gekozen commissie is opgeschort en onlangs werden prominente Egyptische politici van de kieslijst voor de aanstaande presidentsverkiezingen geschrapt. Roelants spreekt dan ook van een “moeilijke tussenperiode”, al benadrukt zij dat die nog lang niet voorbij is. Ook niet nadat er een nieuwe president gekozen is.