Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Dag De Pers, welkom De Nieuwe Pers

Amsterdam 13-03-2012 Dagblad De Pers houdt met ingang van 1 april 2012 op te bestaan Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 13-03-2012 Dagblad De Pers houdt met ingang van 1 april 2012 op te bestaan Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Een maand geleden ging Dagblad de Pers ter ziele. Dit weekend ging de korte documentaire ‘Dag Mooie Krant’ over de laatste dag op de krant in première. Voor de film volgde De Pers-journalist Mark Koster zijn collega’s tijdens de laatste 24 uur van het gratis dagblad.

Een deel van de redacteuren hoeft echter niet op zoek naar nieuw werk. Twaalf oud-redacteuren zullen deze zomer plaatsnemen in de redactie van De Nieuwe Pers, de digitale doorstart van de krant. Dat maakte oud-directeur Ben Rogmans bekend bij de première.

Deze zomer de échte digitale doorstart

Er was begin deze maand al een soort van digitale doorstart toen er een De Nieuwe Pers app werd gelanceerd. Een light-versie, noemde hoofdredacteur Jan Jaap Heij het toen. Deze zomer komt er echter een échte digitale doorstart. Een redactie van twaalf man, ondersteund door tien freelancers, zal iedere dag zo’n tien artikelen produceren. Daarnaast zal er een nieuwsfeed worden ingekocht.

Initiatiefnemers Ben Rogmans en Jan-Jaap Heij nemen dezelfde rol op zich als bij de papieren krant. Heij:

“Ben Rogmans wordt de directeur-uitgever en ik word de hoofdredacteur. Wat dat betreft verandert er in op dit punt niks in het colofon.”

‘Zo goed als rond’ met investeerders

Met het project is twee miljoen euro per jaar gemoeid. Een deel van de investering komt voor rekening van Rogmans en Heij zelfs. Daarnaast zijn de twee “zo goed als rond” met andere investeerders. Heij verwacht dat de helft van de potentiële abonnees die zich hebben aangemeld via de actiesite Red de Pers daadwerkelijk een abonnement neemt op De Nieuwe Pers (á 30 euro per jaar).

Over andere abonnementsvormen en de invulling van de app wil Heij nog niet teveel kwijt, maar het zal zeker geen Nederlandse versie van de iPad-krant The Daily worden. Ergens deze zomer moet De Nieuwe Pers van start gaan, maar voor het zover is moet er volgens Heij nog veel gebeuren.

“Ik word maar niet echt werkloos. Ik had gehoopt op een keer een halve dag vrij, maar ben sinds De Pers is opgehouden te bestaan continu bezig. Er moet nog zo ongelooflijk veel gebeuren.”