Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ajax wint, maar moet geduld hebben voor landstitel

Ajax-spelers vieren de 1-0 goal van Theo Janssen (derde van links) tegen FC Twente. Foto AP / Peter Dejong

In Enschede schoot Ajax zich met 2-1 naar de overwinning tegen FC Twente, maar moet nog even geduld hebben met het prolongeren van de landstitel. De Amsterdamse club kon dat alleen doen bij een gelijkspel van het duel AZ tegen Feyenoord. De Rotterdamse club won echter met 1-0.

De kampioensschaal kan dus weer ingepakt worden. Vanochtend bracht KNVB-voorzitter Bert van Oostveen deze naar Enschede om deze te kunnen uitreiken.

Ajax moet nu minstens tot woensdag wachten op de schaal, dan speelt de club thuis tegen VVV-Venlo. In Enschede scoorden Theo Janssen, uit een penalty, en Gregory van der Wiel voor de Amsterdammers. Leroy Fer scoorde voor FC Twente.

Sportverslaggever voor NRC Handelsblad Bart Hinke was aanwezig bij de wedstrijd in Enschede en noemde de nederlaag van FC Twente “vernederend”. Hinke:

“Dat Ajax vandaag de landstitel niet kreeg, kwam niet door het spel van FC Twente, maar werd in Rotterdam beslist. Voor Twente was dat vernederend, ze waren onmachtig.”

Feyenoord deed vanmiddag goede zaken in de strijd om plaats twee in de Eredivisie, shrijft persbureau Novum. Die tweede plaats geeft recht op deelname aan de voorronde van de Champions League.

De Rotterdammers wonnen in de Kuip met 1-0 van directe concurrent AZ door een treffer van Otman Bakkal. Door de zege steekt Feyenoord voor minimaal drie dagen een stokje voor het kampioensfeest van Ajax. De Rotterdammers hebben nu een punt voorsprong op nummer drie PSV en drie op AZ.

Update 18.25 uur: NEC en RKC Waalwijk speelden in Nijmegen vanavond met 1-1 tegen elkaar gelijk. Melvin Platje en Rick ten Voorde tekenden voor de doelpunten in het duel tussen de nummers tien en negen in de Eredivisie. Beide clubs mogen na de remise nog steeds hopen op de play-offs voor Europees voetbal.