Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Waarom heffen we alle pensioenfondsen niet op?’

Hervormen is belangrijker dan bezuinigen. Hoogduin noemt dat "moderniseren". In NRC schuwt hij vandaag gevoelige en rigoureuze maatregelen niet. Foto NRC / Maurice Boyer

Schaf de traditionele collectieve pensioenfondsen af en vervang ze door verplichte individuële spaarrekeningen. Dat zegt Lex Hoogduin, voormalig centraal bankier van De Nederlandsche Bank vandaag in NRC Handelsblad.

Hoogduin noemt het een wild idee. Maar hij vindt dat Nederland moet nadenken over een nieuwe manier om alle geldpotten samen te brengen die burgers nu hebben voor hun huis, hun pensioen en hun ziektekosten. De spaarrekeningen zouden ondergebracht kunnen worden bij banken, verzekeraars of nieuw op te richten entiteiten.

Het huidige pensioenstelsel is volgens Hoogduin intransparant. Het pensioenakkoord mag wat hem betreft sneuvelen voor een beter alternatief. De oud-bankier was lang de favoriete kandidaat om DNB-president Nout Wellink op te volgen. Het gevallen kabinet-Rutte blokkeerde echter zijn benoeming.

Hoogduin kent het bestuur van de Europese Centrale Bank goed. Hij spreekt in NRC openhartig zijn zorgen uit over de centrale bank.

“De ECB is het grootste slachtoffer van de crisis. Het draagvlak voor de euro erodeert ook binnen het bestuur van de ECB. Vooral Duitse maar ook Nederlandse ECB’ers hebben moeite met het ruime geldbeleid en het opkopen van staatsobligaties door de ECB. Dit is een groot risico, want deze mensen zijn geen outsiders in hun samenlevingen. De ECB wordt in een steeds politiekere rol gedwongen. Dat is niet goed.”