Toezichthouder tot de macht twee

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag.

Alexander H.G. RINNOOY KAN (1949) Nederlands wiskundige en topfunctionaris. Kroonlid en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag, 21 december 2009
Alexander H.G. RINNOOY KAN (1949) Nederlands wiskundige en topfunctionaris. Kroonlid en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag, 21 december 2009 ©Vincent Mentzel 2009

Wisselend positiespel is een ware kunst. Komende dinsdag is het alweer elf jaar geleden dat toenmalig vakbondsman Lodewijk de Waal op 1 mei opriep tot een kleptocratentax. Een wat? Een extra belasting voor grootverdieners die deze week aangekondigd werd door .... onder meer VVD en CDA. En de Waal? Die zit tegenwoordig in de raad van commissarissen van ING die vorig jaar voorstelde een bonus van 1,25 miljoen aan Jan Hommen te geven.

Koning van zulke positiewisselingen is natuurlijk Alexander Rinnooy Kan. De alleskunner van D66 zat tien jaar in de top van ING en straks treedt de scheidend SER-voorzitter aan als president-commissaris bij De Nederlandsche Bank. Toezichthouder in het kwadraat, dat past wel bij een wiskundige.

Aan hem de taak erop toe te zien dat de door de politiek geëiste cultuurverandering bij DNB ook echt plaatsvindt. Want de banktoezichthouder deed in aanloop naar de kredietcrisis te weinig tegen excessen in de financiële sector.

Rinnooy Kan zat juist in de gouden jaren in de top van ING. Hij maakte er veel mee. De bonusrel van 1998, toen de top veel verdiende met opties door een steigerende beurskoers. De bonusrel van 2000 doordat het nog steeds zo goed op de beurs ging. En de salarisrellen van 2003 en 2004 toen de top 50 tot 60 procent meer ging verdienen in het kader van de ‘inhaalslag’.

De voormalig bankier kreeg, los van langetermijnbonussen, in 2005 voor dezelfde functie 127 procent meer beloning dan in 2002. Een knappe prestatie voor een nutsfunctie. DNB heeft zo een ervaringsdeskundige pur sang binnengehaald. Dat zijn de besten.

Jeroen Wester