Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Sporttekenaar Dick Bruijnesteijn overleden - Appie Happie

Striptekenaar Dick Bruijnesteijn overleed vandaag in Hoorn. Foto Hollandse Hoogte / Rene Bouwman

Sporttekenaar Dick Bruijnesteijn is vandaag in een ziekenhuis in Hoorn op 84-jarige leeftijd overleden. Bruijnesteijn tekende onder de naam Dik Bruynesteyn. Hij werd onder meer bekend van zijn sportkarikaturen in de uitzendingen van Studio Sport en door ‘Appie Happie’, een dagelijkse voetbalstrip in verschillende kranten.

Ook het bekende Duitse voetbalblad ‘Der Kicker’ plaatste regelmatig tekeningen van Bruijnesteijn. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag verscheen in 2007 het album ‘Appie Happie, terug van weggeweest’.

Appie Happie was zijn bekendste creatie, die hij voor het eerst tekende voor de krant Het Vrije Volk. Ook werd een overzichtstentoonstelling van zijn werk gehouden in het Nederlands Stripmuseum in Groningen.

NOS-verslag van overlijden Dick Bruijnesteijn:

Volgens oud-sportjournalist Bep van Houdt werkte Bruijnesteijn aan zijn memoires, maar waren die nog niet af.

De in Rotterdam geboren Bruijnesteijn keek volgens zijn goede vriend Van Houdt met een gezonde blik naar de topsport en met de nodige humor, aldus De Telegraaf. In elke nieuwe strip van Appie Happie tekende hij een mannetje in een hoek van een voetbalveld die vroeg: “Ben ik hier bij de zaaduientelers?”