NRC-onderzoek: zorgen van 2002 zijn in 2012 problemen geworden

Het buurtonderzoek van NRC staat vandaag in een speciale bijlage van d ekrant over Nederland tien jaar na Pim Fortuyn. Foto NRC / Bas Czerwinski

Tussen de 75 en de 80 procent van de Nederlanders is negatief tot heel negatief over het land. Dat is de stemming die NRC Handelsblad optekende in dertig buurten verspreid over heel Nederland. Die stemming is somber. Zeven procent is positief over de toestand van Nederland op politiek, sociaal en economisch vlak.

In totaal spraken 32 NRC-verslaggevers op woensdag 11 april - voor de val van het kabinet Rutte I - 503 inwoners. De buurten waarin onderzoek werd gedaan waren hetzelfde als tien jaar geleden, toen een soortgelijk onderzoek werd gedaan. Samen vormen ze een min of meer getrouwe afspiegeling van Nederland. De inwoners werd gevraagd wat ze gestemd hadden bij de Kamerverkiezingen van 2010, en hun antwoorden blijken redelijk overeen te komen met de landelijke uitslag.

Kabinet voor de rijken

Wat direct opvalt: de zorgen van 2002 zijn in 2012 problemen geworden. Gestegen zorgkosten, minder zorg. Gedaalde huizenprijzen, minder banen. Hogere benzineprijs, lagere subsidies.

De percentages negatief gestemden loopt op naarmate de inkomens dalen. VVD-stemmers hadden de meeste waardering voor het kabinet-Rutte: gemiddeld een 3,3 op een schaal van 1 tot 5. CDA’ers gaven een 3, PVV’ers een 2,5.

Geen Rutte? Dan Roemer of Samsom

Op de vraag wie premier van Nederland moet worden als Rutte het niet was, wezen de meesten SP-leider Emile Roemer aan, daarna PvdA-leider Diederik Samsom – die allebei deze week buiten de nieuwe coalitie bleven.

Lees in NRC Weekend of de digitale editie (abonnees) meer over het onderzoek en hoe de crisis, bezuinigingen en prijsstijgingen inmiddels tastbare financiële gevolgen hebben gekregen voor de Nederlanders.