Niet-aflatende aandacht

Alles wat bij Mostert & Van Leeuwen te koop is, is speciaal, tot de panty’s aan toe.

Thomas Bokeloh

Wat

Mostert & Van Leeuwen is een elegante winkel voor m/v waar ze schoenen en kleding verkopen, dat vooral, maar ook cosmetica en sieraden. De licht ingerichte zaak werd bijna vijf jaar geleden geopend door Hugo Mostert en Sander van Leeuwen, die eerder werkten bij respectievelijk Chanel en Armani. Hun drijfveer verwoordden ze destijds als ‘de vervlakking in de mode een halt toeroepen’. Inderdaad is er in hun zaak niets wat vlak is; alles is speciaal – tot en met de panty’s van Fogal en de onderkleding van Hanro. De winkel zit in de Rotterdamse Van Oldenbarneveltstraat, waar steeds meer fraaie modezaken neerstrijken, en die zelf ook aanzienlijk is opgeknapt.

Wat hebben ze

Mostert en Van Leeuwen verkopen zorgvuldig gekozen chique merken. Kenzo, Paule Ka, Max Mara, Joseph. Van ‘la reine du tricot’ Rykiel zijn er gebreide truitjes, jurken, rokken en zelfs hotpants. Veel hangt er ook van Erdem, het merk van de jonge Engelsman van Turkse afkomst Erdem Moralioglu: kleding met grafische prints in felle kleuren.

Bijna alles in de winkel valt met elkaar te combineren. Ook met de crèmekleurige sandalen van Sonia Rykiel of de zwarte lakschoenen van Salvatore Ferragamo.

Achterin staan twee vitrines met sieraden van het Belgische Wouters & Hendrix. Verder zijn er bijzondere parfums, make- up van Becca en huidverzorgingsproducten van Malin+Goetz uit New York. Het is, kortom, een winkel met een niet zo grote, maar wel originele collectie.

Op de bovenverdieping is de mannenafdeling met pakken en vrijetijdskleding van onder meer Maison Martin Margiela, Jil Sander en Trussardi. Ook hier is alles bijzonder, beaamt de verkoper. „Zelfs een wit overhemd heeft iets speciaals.”

Hoe word je geholpen

Kundig, persoonlijk, met liefde voor de kleding maar ook voor de klant. Alsof er, werkelijk waar, op dit moment even niets belangrijker is dan dat jíj wordt voorzien van kleren die je een mooier mens gaan maken. Hoewel die aandacht niet-aflatend is, en er soms zelfs twee verkopers om je heen dansen om te laten zien dat je die Sonia Rykiel-rok ook nog op een andere manier kunt dragen – „zo, hoger in de taille, met een blouse erin” – is het nooit opdringerig.

Hoe ziet het er uit

Het interieur van de winkel is net zo smaakvol als de kleding die er wordt verkocht. Met veel ruimte, hout en steen. Het ziet eruit alsof de opening gisteren was. „We onderhouden het goed”, is de trotse verklaring. De paskamers zijn ruim en voorzien van een spiegel en een comfortabele stoel om in neer te ploffen als je echt niet meer weet wat te kiezen. Die felblauwe Sonia Rykiel-rok met bijpassend streepjesshirt? Of toch dat jurkje van Paule Ka? Of allebei?

Voor wie

Voor iedereen die van exclusieve kleding houdt en bereid is de prijs te betalen die daar bij hoort.