‘Macht kan gevaarlijk zijn’

Tot zijn 60ste was Rob Zwartendijk (72) bestuurder bij Ahold. Daarna begon hij aan een tweede leven als commissaris, onder meer bij Numico en SNS Reaal. „Ik vind het onverstandig om badinerend te doen over het old boys network.”

Foto Maurice Boyer

Commissaris

„De commissaris als toezichthouder. Ik hou niet van dat woord. Ik zeg liever: klankbord. Je staat als coach langs de lijn. Dat is heel wat anders dan zelf in het veld staan, maar het is minstens zo boeiend. Je deelt de dilemma’s van de raad van bestuur.”

Doorwerken

„Ik ging met pensioen toen ik zestig was. Bij Ahold, waar ik toen in de raad van bestuur zat, mocht je weg op je zestigste, als je 62 was moest je weg. Ik wilde zelf weg; ik was nog hartstikke gezond en ambitieus. Op die leeftijd kun je nog een ander leven opbouwen, met de commissariaten. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in mensen, wil graag de sleutel vinden om te zorgen dat het maximale eruit komt. Die kans heb je als commissaris.”

Macht

„Macht is gevaarlijk. Het kan mensen doen veranderen. Voorbeelden? Ik houd er niet van om namen te noemen, maar eenieder kan zich wel iets voorstellen over de afgelopen tien jaar. Macht associeer ik meer met bestuurders dan met commissarissen. Meer dan vroeger worden bestuurders behoed voor machtsmisbruik. Door collega-bestuurders, door de commissarissen en natuurlijk door het thuisfront.”

Balans tussen werk en privé

„Ik sprak thuis nooit over mijn werk. De weekenden en vakanties met mijn vrouw en onze drie kinderen waren voor mij heilig. Ik hield die twee werelden bewust gescheiden. Ik wilde na mijn werk terug kunnen gaan naar dat veilige honk, waar het juist níét over werk ging.”

Autorally’s

„Ik heb mijn hele leven veel aan sport gedaan. Squash, tennis, windsurfen. Toen ik met pensioen ging, wilde ik niet de hele dag gaan golfen. Toen ben ik meegegaan met een autorally, met oude auto’s in zes weken van Londen naar Kaapstad. Pure ontspanning, met een component van competitie. Later heb ik nog aan rally’s meegedaan in Zuid- en Midden-Amerika. Je ziet landen zoals je ze anders niet ziet. Afrika vond ik het mooist. Ik heb een zwak voor Namibië.”

Geld

„Ik vond mijn werk belangrijk en dat bracht geld met zich mee. Maar als het me alleen om het geld te doen was geweest, was ik wel in private equity gegaan.”

Bonussen

„In de jaren negentig en begin 2000 rezen de bonussen de pan uit. Dat kwam ook door de openbaarheid over salarissen. Dat vond ik een slechte zaak. Mensen werden vanzelf ontevreden als ze zagen dat Pietje meer verdiende. Als commissaris werd je daarmee geconfronteerd. Zonder hoge salarissen kon je nauwelijks meer goede mensen aantrekken. Dat ging dan in de vorm van een aandelenpakket, zoals met Jan Bennink bij Numico (hij kreeg bij zijn vertrek ruim 80 miljoen euro, red). Met de kennis van nu was ik waarschijnlijk voorzichtiger geweest. Maar dat is achteraf praten.”

Old boys network

„Ik vind het onverstandig om daar zo badinerend over te doen. Alsof het een besloten club is van mensen die elkaar de bal toegooien. Kijk, je kunt naar een headhunter gaan als je iemand zoekt. Je kunt ook bekenden vragen of zij iemand kennen die aan het profiel voldoet. Als je weet wat iemand wel en niet kan, loop je minder risico om later negatief verrast te worden. Ik ken een heleboel mensen – óók vrouwen – die ik zó zou aanbevelen. Is dat old boys network, of gewoon zoeken naar de juiste persoon op de juiste plaats?”