Kever voelt waar zijn prooi zit

Hoe vinden roofdieren hun prooien – hoe weten ze waar ze die het best op kunnen wachten? Ze letten op sporen, kennen de goede plekken en kijken naar beschadigingen aan wat de prooi eet, zoals planten. Maar het is ook handig als je aanvoelt wat jouw prooi aantrekkelijk vindt.

Het zevenstippelig lieveheersbeestje blijkt dat aan te voelen. Lieveheersbeestjes zijn verschrikkelijke roofdieren – voor bladluizen. Die minibeestjes willen graag op een kluitje een plant leegzuigen. Met één lieveheersbeestje gaat soms de hele minikudde eraan.

Hoe weet die vuurrode kever waar hij moet zijn? Lieveheersbeestjes zien beroerd, maar ze kunnen wel heel goed ruiken. En bladluizen ruiken ook behoorlijk – ze stinken namelijk. Dus een bestaande kolonie luizen kan een lieveheersbeestje wel vinden.

Maar de kever weet ook waar-ie de luizen moet zoeken of opwachten.

Bladluizen houden namelijk van planten die lekker zacht zijn. Daar kunnen ze makkelijk in prikken met hun scherpe snuit. Lieveheersbeestjes voelen dat heel goed aan. Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Colorado lieten lieveheersbeestje kiezen uit verschillend behandelde tuinboonplanten. De ene had een wat zachtere stengel dan de andere. Lieveheersbeestjes gingen juist de zachte planten afzoeken. Of, heel geniepig, erin zitten wachten. Dat waren ook de planten die de bladluizen het liefst opzochten. Het lieveheersbeestje denkt dus een beetje als een bladluis: de jager voelt zijn prooi goed aan. (Het onderzoek staat in Animal Behaviour van april.) En geldt nou weer hetzelfde voor eters van lieveheersbeestjes? Nee, want lieveheersbeestjes zijn gemeen giftig. Zo nodig laten ze een bijtende gele vloeistof uit hun knieën klotsen. Met hun kleur waarschuwen ze daarvoor. Daarom zijn ze zo mooi.